Thursday, June 5, 2014

#CronyCapitalism: YTL nafi kenyataan dan putar belit @MalayMail sebab tekanan Puad, Armand?Francis Yeoh NAFIKAN kenyataan yang dipetik oleh Malay MailPunca kegemparan - Malay Mail salah petik kenyataan Francis Yeoh
Baca sendiri apa yang Francis Yeoh kata dalam Malay Mail. Ada video lagi di sini.Reaksi Puad Zarkashi, mantan Timbalan Menteri Pelajaran 

Kenyataan Tan Sri Francis Yeoh Managing Director YTL sempena forum Global Malaysia Series anjuran PEMANDU di Securities Commission di Bkt Kiara 3 Jun 2014, adalah kenyataan orang yang tidak sedar diri dan cakap besar.

1. Desakan beliau bahawa kerajaan mesti menghapuskan 'crony capitalism' begitu angkuh seolah olah tiada kesungguhan di pihak kerajaan untuk memerangi amalan rasuah dan kronisme. Masalahnya,  ada syarikat gergasi yang menjadi duri dalam daging kerana penghalang besar kepada usaha murni kerajaan untuk meningkatkan transperansi dan integriti.

2. Memang ada syarikat gergasi atau konglomerat tidak perlu menemui PM untuk melobi sesuatu projek seperti yang TS Yeoh dakwa.  Tetapi apa yang berlaku ialah, ada syarikat gergasi ini merasuah pegawai pegawai yang bertanggungjawab membuat keputusan tender.  Mereka membina empire di kementerian tertentu dan mewujudkan mafia di dalamnya.  Sebab itu YTL tidak perlu bercakap besar. 

3. Mungkin benar mereka tidak 'kowtow' pada PM tetapi mereka kowtow pada sesetengah pegawai yang boleh dibeli. Dengan kata lain yang menggagalkan usaha murni kerajaan ialah ahli ahli perniagaan dan syarikat syarikat gergasi ini. Saya difahamkan ada sesetengah syarikat sanggup menyediakan peruntukan khas 'entertainment' bagi membelai pegawai tinggi yang berpengaruh dalam membuat sesuatu keputusan tender.

4. Kalau betul YTL dapat projek mega melalui merit saya berharap YTL mesti bersedia untuk mendedahkan semula bagaimana mereka boleh mendapat tender IPP sehingga mengaut keuntungan besar. YTL mesti telus untuk membenarkan kerajaan menyemak semula perjanjian IPP yang dikatakan berat sebelah dan merugikan TNB.

5. Saya juga mendesak YTL supaya amal cakap serupa bikin terutamanya dalam isu kaum yang juga dibangkitkan oleh TS Francis Yeoh.  Saya mempersoalkan sejauh mana YTL bersikap adil memberikan pekerjaan kepada graduan Melayu di syarikat mereka termasuk memberi kerja kerja kontrak kepada kontraktor kontraktor Melayu.

6. Dalam isu merit saya juga mempersoalkan pelaksanaan projek 1Bestarinet oleh YTL ke semua sekolah sekolah di Malaysia melibatkan kos hampir RM 1 Billion. Banyak rungutan daripada pihak sekolah kerana ia tidak efisien. Setahu saya YTL bukan pemain utama bidang telekomunikasi berbanding dengan Telekom Malaysia. 

Dr.  Mohd Puad Zarkashi. 
Ahli MT UMNO.
Reaksi Armand Azha, Exco Pergerakan Pemuda UMNO

Was that statement truly from YTL TS Francis Yeoh himself? If true, then we suggest GOVT sends him a note - 

Dear Tan Sri Yeoh, 
It has been brought to our attention from media reports that you have made disparaging remarks about our Nation, our Govt and our Prime Minister, not to mention insinuations of corruption and allegations of crony capitalism. 

As you and your YTL Group have been the recipient of major Govt contracts, IPP concessions, and awarded lucrative deals in major projects, the Govt takes a serious view of such unwarranted damaging statements which undermine the credibility of our Govt. The Cabinet therefore has directed our Attorney-General to take immediate action against you for uttering such disparaging remarks against our Govt and Nation. 

All contracts awarded to you thus far, shall be subject to review to ensure no such allegations of crony capitalism as you had alleged to have said, indeed took place when in awarding them. 

Our SPRM Special Team has been directed to investigate. This is relevant to clear the good name of our Cabinet, our Govt and our Nation. 

Thank you                   
 Armand Azha Hj Abu Hanifah Exco Pemuda UMNO Malaysia
Reaksi blogger SatD di twitter beliau


No comments:

Popular Posts