Saturday, May 2, 2015

1MDB: Baru lah pak cik faham, kenapa fakta dan auta...


1. Ada orang kampung di Permatang Pauh tanya saya pasal 1MDB. Dia kata dia tak faham maksud tulisan saya tentang 1MDB dalam posting fb saya sebelum ni. Dia minta saya permudahkan supaya dia boleh faham. Saya bagitahu dia:-

2. Pertama, saya kata, katalah pak cik berhutang beli rumah kedai harga RM 100,000, tiba-tiba orang tanya ke mana hilang duit RM 100,000 yang pak cik hutang tu pak cik pelik tak? Pak cik tu cakap, tentulah pelik sebab hutang RM100,000 tidak hilang sebab pak cik berhutang untuk beli rumah kedai tadi.

3. Kedua, katakan jika pak cik mohon pinjaman untuk beli rumah kedai untuk buat kedai makan. Tentulah dalam permohonan pak cik tu disenaraikan tujuan pinjaman, nilai pasaran rumah kedai tadi, semua perbelanjaan tambahan, unjuran keuntungan dan macam-macam lagi. Tentulah bank yang nak bagi pinjam ini akan semak dan kaji permohonan pak cik terlebih dulu. Bila bank dah puas hati yang pak cik ada boleh bayar pinjaman dan cadangan ini menguntungkan barulah pinjaman diluluskan. Samalah bila pinjam guna bon dan sukuk. Tentulah orang yang nak melabur akan tengok dan kaji semua sudut sebelum melabur. Bank dan pelabur takkan senang-senang bagi duit jika cadangan perniagaan tak bagus dan rumah kedai tu tidak bernilai.

4. Ketiga, bila pak cik buat pinjaman untuk beli rumah kedai sebab nak jadikan restoran, tentulah pinjaman pak cik bukan setakat untuk bayar harga rumah kedai, tetapi termasuk ubah suai, beli kerusi meja, periuk belanga dan pinggan mangkuk, kos operasi harian dan macam-macam lagi. Kalau pak cik buat pinjaman untuk beli rumah kedai, tanah dan kilang untuk perniagaan, tentulah pinjaman tu bukan setakat nak beli bangunan atau tanah, tapi untuk bangunkan perniagaan. Tidakkah pak cik rasa pelik dan agak tidak bijak jika ada pihak yang hanya kira harga bangunan dan aset, tanpa masukkan kos-kos pengembangan perniagaan yang lain dan selepas tu kata kenapa jumlah hutang itu lebih rendah dan tanya pak cik ke mana hilangnya duit baki pinjaman yang lain?

5. Keempat, katalah pak cik ada sebidang tanah di bawah satu syarikat, syarikat A. Tapi pak cik ada masalah nak kembangkan perniagaan guna syarikat A mungkin sebab rekod terdahulu atau sebab syarat-syarat pegangan tanah. Jadi pak cik tubuhkan satu syarikat lain, syarikat B untuk beli tanah tu supaya lebih mudah dapat pinjaman dan ubah syarat pemilikan supaya boleh dibangunkan. Kedua-dua syarikat A dan B, kepunyaan pak cik. Adakah pak cik akan jual dengan harga yang tinggi dari syarikat A kepada syarikat B? Adakah perbezaan harga jualan tu dengan harga pasaran dianggap kerugian pak cik?

6. Kelima, katalah atas tanah tadi tu ada surau dan sekolah pondok. Bila syarikat B ambil alih tanah tu untuk tujuan pembangunan, syaratnya adalah untuk syarikat B cari tanah lain untuk bangunkan semula surau dan sekolah pondok yang baru. Adakah kos pembelian tanah tadi hanya harga tanah atau harga tanah campur kos untuk bangunkan surau dan sekolah pondok tadi?

7. Keenam, kalau pak cik ada syarikat dan pak cik gajikan seorang pengurus untuk jalankan operasi syarikat. Adakah pak cik percaya 100% pengurus tersebut? Pak cik tu jawab, tak lah 100%. Ada juga yang penyamun. Betul lah tu. Dalam syarikat kerajaan, GLC, kementerian dan agensi pun ada penyamun. Jika ada penyamun, adakah pak cik minta surat khabar siasat penyamun ni atau minta polis siasat? Adakah pak cik minta surat khabar siasat akaun pakcik atau akauntan dan auditor siasat? Pak cik tu jawab tentulah bukan surat khabar.

8. Ketujuh, saya tanya pak cik tu, jika pak cik nak kembangkan lagi syarikat dan perniagaan lain, adakah pak cik nak penyiasat siasat atau nak hebahkan kepada akhbar setiap hari yang dalam syarikat pak cik ada penyamun dan duit sentiasa hilang? Pak cik tu jawab, orang tak guna akal je yang buat macam tu sebab akan menakutkan bank dan pelabur.

9. Kelapan, saya maklumkan kepada pak cik tu, daripada RM42 bilion hutang 1MDB, sebahagian besarnya terjamin dalam bentuk bon dan sukuk serta disandar kepada aset. Hanya RM5.8 yang dipinjamkan oleh konsortium 5 institusi kewangan dan dipersoalkan ketelusannya. Jumlah ini yang dikatakan dilabur dalam Petrosaudi dan didakwa digelapkan oleh Jho Low. Saya maklumkan Petrosaudi sudah maklumkan bahawa kesemua pelaburan ini telah dipulangkan bersama keuntungan. RM2 bilion daripada hutang ini juga telah dibayar sepenuhnya dan bakinya telah ditukar kepada hutang berjangka untuk tempoh 10 tahun sehingga tahun 2024. Jika betul ada salah guna pinjaman dan penggelapan wang, siasatlah. Perdana Menteri juga dah minta Ketua Audit dan Jawatan Kuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) siasat. Selepas siasatan, jika ada yang didapati bersalah, ambillah tindakan mengikut undang-undang. Tetapi biarlah perbicaraan dan hukuman dijatuhkan oleh mahkamah, bukan media.

10. Saya tanya pak cik dah faham pasal 1MDB? Pak cik tu kata, baru la saya faham. "Patut lah hang kata ada yang fakta dan ada yang auta. Awat tak dak yang habaq macam ni?"

Nanti pak cik tolong pi habaq kat khairuddin batu kawan tu naa... dia tu penin hat lama tak habih lagi tu :)

29 comments:

maae said...

he..he..

Itu sebab saya katakan Melayu itu memerlukan sistem dan mekanisma perekonomian sendiri mengimbangi sedia ada. Melayu itu mesti menceburi semua sektor kerana ramai sudah tergolong terpelajar beriktisas.

Ia tidak boleh lagi dalam bentuk latihan buta. Ekonomi mesti wujud dalam bentuk PELUANG. Peluang memerlukan ruang kapital dan operasi. Kemudian otomasi dan gunatenaga. Terpenting di sokong pengiklanan dan pemasaran yang konsisten. Natijah nya, mesti di gerakkan secara makro dan pelbagai. Tidak boleh lagi satu syarikat yang entah dari mana, mengendalikan urusan rantaian eko sistem ekonomi tersebut. Di sini lah kerajaan mesti bersikap pro aktif menjadi pemangkin dan menyokong.

Cukup kah, beri peruntukan, di urus selia bank dan kemudian di suruh peniaga 2 ini bersaing ?
Bangsa cina yang baru hendak berniaga pun akan terkedu ! Apa lagi Melayu yang tidak mungkin di sokong pihak swasta ? Berniaga juga amat memerlukan kecekapan dan kepekaan. Kemahiran berkomunikasi dan beriteraksi.

Buat lah cara komprehensif, Tun Faisal. Anda ada akses kepada keperluan tersebut, di masa ini. Berniaga atas angin, makan komisen, projek sana, projek sini - hapuskan budaya tersebut. Itu kenapa Melayu itu masih menadah tangan.

ikhwan said...

Hehe...geli hati aku baca artikel ni...

Tadi ada pakcik tanya aku...apa yang Tun faisal tulis tu dalam blog dia tu...

Aku cakap:

1. Kalau pakcik pinjam 42 billion ada orang kesah? pakcik cakap: tak ada...

aku cakap balik: kalau pakcik pinjam 42 billion tapi Orang ramai yang kena bayar pinjaman tu; patut ke orang ramai bising? pakcik tu cakap memang patut pun!

2. kalau pakcik ada tanah dan pakcik tak ada masalah pun nak menjualnya, kenapa pulak pakcik nak bukak company baru dan pulak jual tanah tersebut dengan harga murah kepada company baru tersebut? Kalau betul company tu pakcik punya, patut pakcik bagi free je la lagi senang...kalau pakcik tak ada masalah kenapa pulak nak berbelit belit nak bukak company baru pastu jual pulak tanah tu dengan harga murah pada company baru tu? Tak hairan dan pelik bin ajaib ke pakcik?

Pakcik tu cakap: betul jugak tu!

3. aku cakap lagi....tambah pulak tanah tu bukan tanah pakcik tapi tanah orang ramai...pakcik cuma jaga je tanah tu...ada ke patut buat macam tu? (pakcik tu angguk kepala tanda setuju)

4. aku tambah lagi: kalau tanah tu tanah pakcik pun adakah pakcik sanggup jual dengan harga murah pada company sendiri yang dah ada hutang billion billion! bukankah itu lebih berisiko?

Pakcik gelengkan kepala tanda tak nak dan tak logik!

5. Kalau pakcik tahu pengurus company pakcik terlibat sama menyamun harta company apakah pakcik percaya yang pengurus tersebut akan jalankan sisatan telus...adakah pakcik percaya dengan juru audit yang juga dilantik oleh pengurus tersebut? Mana mungkin bukan?

Saya tanya pakcik tu balik: Sekarang pakcik tahu siapa yang auta?

Pakcik: ya pakcik faham dan pakcik tahu

Labu8455 said...

Bro - boleh lah setakat nak memperbodohkan orang yang benar benar tak faham tentang skandal 1MDB ni. Kalau beli rumah 100 ribu tapi ambil pinjaman 1 juta tentu kita nak tahu yang 900 ribu lagi pi mana ?

paksu said...

Pakcik penin.. Paksu laaagi pening

paksu said...

Pakcik penin.. Paksu laaagi pening

Living Seed said...


2. kalau pakcik ada tanah dan pakcik tak ada masalah pun nak menjualnya, kenapa pulak pakcik nak bukak company baru dan pulak jual tanah tersebut dengan harga murah kepada company baru tersebut? Kalau betul company tu pakcik punya, patut pakcik bagi free je la lagi senang...kalau pakcik tak ada masalah kenapa pulak nak berbelit belit nak bukak company baru pastu jual pulak tanah tu dengan harga murah pada company baru tu? Tak hairan dan pelik bin ajaib ke pakcik?

Pakcik tu cakap: betul jugak tu! , Tapi Pakcik baru tahu yg tanah dkt Penang tu dibeli murah kerana 1MDB nak buat projek rumah kos rendah dkt Penang.. kalau beli tanah Mahal mcm mana nak buat rumah kos rendah , betul tak cik Ikhwan

Living Seed said...

4. aku tambah lagi: kalau tanah tu tanah pakcik pun adakah pakcik sanggup jual dengan harga murah pada company sendiri yang dah ada hutang billion billion! bukankah itu lebih berisiko?

Pakcik gelengkan kepala tanda tak nak dan tak logik!, tapi Pakcik terpikir juga Asset dia pon banyak sampai RM 50Billion lebih.. Hutang ni sebab beli Fix Asset.. bukannya hutang beli sport rim kereta ..in adalah investment

Living Seed said...

5. Kalau pakcik tahu pengurus company pakcik terlibat sama menyamun harta company apakah pakcik percaya yang pengurus tersebut akan jalankan sisatan telus...adakah pakcik percaya dengan juru audit yang juga dilantik oleh pengurus tersebut? Mana mungkin bukan?

Saya tanya pakcik tu balik: Sekarang pakcik tahu siapa yang auta?

Pakcik tu Balas balik : Haish yg audit ni bukan sebarang orang... Delloitte , KPMG , Audit Negara dan PAC, dlm PAC org Kerajaan dan Pembangkang pon ada .. takkan pakcik nak tuduh Depa penyamun??

ikhwan said...

cik living seed,

Lain kali sebelum post check dulu dengan Tun Faisal sama ada point yang hang nak bagi tu auta atau pun fakta..

1. Tanah yang dibeli kat penang tu bukan harga murah...tu dibeli dengan harga lagi mahal dari pasaran....Soalan ko tu: "Kalau beli tanah mahal macam mana nak buat rumah kos rendah?" Ko tanyalah 1MDB dan tun faisal...aku pun tak tahu macam mana diorang buat...

2.Berkenaan hutang untuk beli aset....itu perkara biasa..banyak orang buat...cuma yang orang waras dan syarikat bagus tak buat adalah hutang sampai 42 billion, sampai interest 2 billion lebih setahun tapi tak ada pulangan semasa yang cukup untuk servis hutang tersebut...strategi corporate apa ni? ini kerja gila....siapalah penasihat company 1MDB ni?

3. Deloite, KPMG bukan sebarang orang? Cuba baca kes insider trading yang melibatkan KPMG ni: http://www.accountingweb.com/article/kpmg-insider-trading-scandal-latest-blow-accounting-industrys-reputation/221550...mungkin cik living seed boleh pikir balik statement tersebut.

Adakah PAC diberi sepenuh kuasa dan kebebasan untuk buat forensic audit? atau hanya review laporan dari AUDIT Negara? sepatutnya pihak audit negara bagi kes sebesar ini perlu bagi progress report pada public...tak ada lah orang ramai bising tertanya tanya...

muhamad Danial said...

Haha living seed kantoi..dia tak tau ada tanah yg dibeli murah dan mahal...

muhamad Danial said...

Betul nak bayar hutang sahaja dekat 2 bilion!! Bukan nya sikit! Agak2 untung 1mdb setahun berapa ek? Mesti tun faisal blh jawab untuk ah jib gor kn kn kn?

studio said...

"2. Pertama, saya kata, katalah pak cik berhutang beli rumah kedai harga RM 100,000, tiba-tiba orang tanya ke mana hilang duit RM 100,000 yang pak cik hutang tu pak cik pelik tak? Pak cik tu cakap, tentulah pelik sebab hutang RM100,000 tidak hilang sebab pak cik berhutang untuk beli rumah kedai tadi."

Masalahnya: orang tanya pakcik: "Pakcik hutang 100k, tapi rumah cuma berharga 63k. Lagi 27k pergi mana?" Pakcik sampai hari ni gagap tak terjawab-jawab.

Orang tanya lagi: "Pakcik, duit pakcik kata ada 4k dalam akaun Singapo?" Pakcik jawab, a-ah. "Habis kenapa nak bayar hutang 2k, pakcik tak guna aje duit tu, sampai kena jual tanah pulak?" Pun pakcik tak terjawab. And so on and so forth.

Tak perlulah pakcik sangka sebab kita ni orang kampung -- Permatang Pauh ke, Ulu Bendul ke -- maka kita tak faham kira-kira.

Fun said...

Hakikatnya Melayu memang kurang cerdik dalam bab pelaburan dan hartanah serta projek besar. Patut x tahu diam jelah nape nak kelirukan diri sendiri dan orang lain? Ini maknanya depa ni sebenarnya kaki spin. Teruskan penerangan admin untuk mereka yg mahu belajar bukan untuk kaki putar alam.

Tun Faisal Ismail bin Aziz said...

studio,

baca bagi habis, bukan separuh2 :) dah ada jawapan selepas tu

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

clara alderman said...

Hello, Saya Puan Clara, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman peluang seumur hidup. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Kami memberi pinjaman wang kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau yang memerlukan wang untuk membayar bil-bil, untuk melabur dalam perniagaan pada kadar 2%. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di: claraloans@financier.com

abang gi said...

Ada juga orang sebodoh ni dlm dunia walaupun mendapat peluang mendapat pendidikan tinggi.kesiannya....

abang gi said...

Ada juga orang sebodoh ni dlm dunia walaupun mendapat peluang mendapat pendidikan tinggi.kesiannya....

abang gi said...

Ada juga orang sebodoh ni dlm dunia walaupun mendapat peluang mendapat pendidikan tinggi.kesiannya....

Glory Chilly said...

Hello, Permohonan Pinjaman
Adakah anda berminat untuk mendapatkan pinjaman @ 2%? Jika ya,? email kami sekarang untuk maklumat lanjut mengenai pinjaman yang anda perlukan sebagai pinjaman. Sekarang sila hubungi kami di: gloryloanfirm@gmail.com bersama-sama dengan maklumat di bawah.
Tawaran kami sebanyak $ 3,000.00 kepada $ 20,000.000.00 juga memohon maklumat lanjut
{Lengkapkan borang di bawah pinjaman}
Nama anda: ===========
NEGARA: ===========
NEGERI ===========
ALAMAT: ===========
GENRE: ===========
Jumlah yang diperlukan: ===========
TEMPOH: ===========
NOMBOR TELEFON: =========== =============
Nama Puan Glory
Hubungi kami di email ini: gloryloanfirm @ gmail.comloanfirm @ mail.com Salam

Akaun yang lebih baik bagi syarikat-syarikat yang sah.

Balas

lay jane alice said...

Halo Setiap Satu, nama saya wanita Jane alice dari Indonesia, dan saya bekerja dengan bersatu bangsa kompensasi, dan kami telah mendengar dan juga membuat pinjaman dari perusahaan pinjaman, saya cepat ingin menggunakan media ini untuk memperingatkan seluruh Indonesia yang mencari pinjaman di internet sangat berhati-hati untuk tidak jatuh di tangan scammers dan fraudstars, ada banyak lender kredit palsu di sini di internet dan beberapa dari mereka adalah asli dan nyata, aku ingin meluncur kesaksian tentang bagaimana Tuhan menuntun saya untuk pemberi pinjaman dan Pinjaman nyata genue telah mengubah hidup saya dari rumput rahmat, setelah saya telah tertipu oleh beberapa pemberi pinjaman kredit di sini di internt, saya kehilangan banyak uang untuk membayar biaya pendaftaran, isurance, pajak, dan setelah pembayaran saya masih tidak mendapatkan saya pinjaman. Setelah berbulan-bulan mencoba untuk mendapatkan pinjaman di internet dan jumlah scammed kali uang tanpa mendapatkan pinjaman dari perusahaan mereka sehingga saya menjadi begitu putus asa dalam mendapatkan pinjaman dari online genue kredit pemberi pinjaman yang tidak akan meningkatkan rasa sakit saya, jadi saya memutuskan untuk menghubungi seorang teman saya yang baru-baru mendapat pinjaman online, kita membahas kesimpulan kita tentang masalah dan dia bercerita tentang seorang wanita yang disebut Mr Dangote yang merupakan CEO dari Dangote Pinjaman Perusahaan. Jadi saya diterapkan untuk jumlah pinjaman (Rp400,000,000) dengan tingkat bunga rendah 1,5%, tidak merawat usia saya, karena saya mengatakan kepadanya apa yang saya ingin menggunakan uang itu untuk membangun bisnis dan pinjaman saya disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua persiapan dilakukan pada transfer kredit dan dalam waktu kurang dari 24 jam setelah pendaftaran pinjaman, sudah disimpan ke bank dan mimpi saya datang melalui. Jadi saya ingin saran yang membutuhkan genue panggilan pinjaman cepat sekarang email di Dangotegrouploandepartment@gmail.com. dia tidak tahu bahwa aku melakukan ini. Saya berdoa agar Tuhan memberkati dia untuk hal-hal baik yang telah dilakukan dalam hidup saya. Anda juga dapat menghubungi saya di ladyjanealice@gmail.com hari yang indah lebih info..

Fatma Fatma said...

Saya mahu semua orang untuk membaca mesej ini dengan teliti. Saya amat gembira untuk membuat kesaksian bagaimana saya mendapat pinjaman saya pinjaman pemberi pinjaman legit, saya telah menderita di tangan pemiutang internet palsu di laman web tertentu, saya telah digunakan dalam beberapa syarikat pinjaman di sini dan semua yang mereka lakukan adalah bertanya kepada saya untuk pembayaran dan selepas pembayaran, saya tidak akan mendapatkan pinjaman daripada mereka, mereka adalah orang-orang yang salah. Saya dalam kesakitan kerana hutang saya, dan saya dibayar bayaran lain untuk mendapatkan pinjaman untuk membuat saya hutang yang lebih besar. Saya amat gembira apabila rakan saya memberitahu saya bahawa dia mendapat pinjaman daripada internet, dia adalah orang yang memberitahu tentang Theresa syarikat pinjaman, dan saya memohon pinjaman sebanyak $ 100,000 USD Saya mengikuti semua prosedur, saya berfikir bahawa saya melakukan tidak akan mendapatkan pinjaman, tetapi saya amat gembira apabila pinjaman saya diluluskan dan dihantar ke akaun bank saya secara langsung dalam tempoh 24 jam yang terpakai. Saya telah membayar semua hutang saya sekarang dan saya mendapat kewangan yang stabil kerana saya menulis mesej ini. Oleh itu, jika mana-mana anda berada di sini untuk memohon pinjaman, anda perlu menghubungi theresaloancompany di Kesatuan E-mel, mereka adalah satu-satunya pemberi pinjaman pinjaman itu adalah benar, yang lain adalah palsu. Hanya ikut semua prosedur dalam Theresa syarikat pinjaman dan saya memberi jaminan kepada anda bahawa anda juga akan mendapatkan pinjaman anda seperti saya dan kawan saya. Anda perlu bijak supaya anda tidak akan kehilangan wang seperti saya, hubungi Theresa kini dalam e-mel mereka jika anda benar-benar memerlukan pinjaman theresaloancompany@gmail.com
hubungi saya dan juga supaya saya boleh memberikan maklumat lanjut mengenai feyzilfatma@gmail.com
Terima kasih kerana membaca kesaksian saya dan saya bersyukur kepada Tuhan Bantuan

Fatma Fatma said...

Saya mahu semua orang untuk membaca mesej ini dengan teliti. Saya amat gembira untuk membuat kesaksian bagaimana saya mendapat pinjaman saya pinjaman pemberi pinjaman legit, saya telah menderita di tangan pemiutang internet palsu di laman web tertentu, saya telah digunakan dalam beberapa syarikat pinjaman di sini dan semua yang mereka lakukan adalah bertanya kepada saya untuk pembayaran dan selepas pembayaran, saya tidak akan mendapatkan pinjaman daripada mereka, mereka adalah orang-orang yang salah. Saya dalam kesakitan kerana hutang saya, dan saya dibayar bayaran lain untuk mendapatkan pinjaman untuk membuat saya hutang yang lebih besar. Saya amat gembira apabila rakan saya memberitahu saya bahawa dia mendapat pinjaman daripada internet, dia adalah orang yang memberitahu tentang Theresa syarikat pinjaman, dan saya memohon pinjaman sebanyak $ 100,000 USD Saya mengikuti semua prosedur, saya berfikir bahawa saya melakukan tidak akan mendapatkan pinjaman, tetapi saya amat gembira apabila pinjaman saya diluluskan dan dihantar ke akaun bank saya secara langsung dalam tempoh 24 jam yang terpakai. Saya telah membayar semua hutang saya sekarang dan saya mendapat kewangan yang stabil kerana saya menulis mesej ini. Oleh itu, jika mana-mana anda berada di sini untuk memohon pinjaman, anda perlu menghubungi theresaloancompany di Kesatuan E-mel, mereka adalah satu-satunya pemberi pinjaman pinjaman itu adalah benar, yang lain adalah palsu. Hanya ikut semua prosedur dalam Theresa syarikat pinjaman dan saya memberi jaminan kepada anda bahawa anda juga akan mendapatkan pinjaman anda seperti saya dan kawan saya. Anda perlu bijak supaya anda tidak akan kehilangan wang seperti saya, hubungi Theresa kini dalam e-mel mereka jika anda benar-benar memerlukan pinjaman theresaloancompany@gmail.com
hubungi saya dan juga supaya saya boleh memberikan maklumat lanjut mengenai feyzilfatma@gmail.com
Terima kasih kerana membaca kesaksian saya dan saya bersyukur kepada Tuhan Bantuan

Elena Nino said...

Adakah anda segera perlu pinjaman? jika ya sila hubungi saya melalui e-mel: elenanino07@gmail.com

Puan Elena

purti hamzah said...

KABAR BAIK !!! BERITA BAIK !!! KABAR BAIK !!!
Nama saya adalah Purti Hamzah, tinggal di Indonesia, saya seorang Muslim yang taat Saya ingin menggunakan
media ini untuk mengingatkan semua orang pinjaman berusaha untuk berhati-hati tentang penipu kerana mereka di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya secara kewangan turun, dan kerana keperluan saya, putus asa dan kemiskinan, saya telah scammed oleh beberapa syarikat pinjaman yang disebut dalam talian. Saya kehilangan harapan tidak sampai seorang teman saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman sangat handal dipanggil Ibu Chloe Morris yang meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari $ 57.000 dalam 24 jam tanpa tekanan, pada awalnya itu seperti mimpi bagi saya sehingga saya melihat peringatan daripada ansuran pertama saya 2 jam setelah saya diterapkan. Saya menggalakkan sesama Indonesia yang memerlukan pinjaman untuk menyenangkan menghubungi Ibu Chloe melalui:
chloemorrisloanfirm@gmail.com
Hati-hati! Anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lebih lanjut melalui: purtihamzah@gmail.com

ชัยภัฏ จันทร์วิไล said...

Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
* Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
* Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
akaun bank
* Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
* Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
* Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
*. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas menghantar permohonan pinjaman
Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang daripada 24 jam
pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
dari awak.

Hubungi syarikat ini sah dan berlesen, yang diberi kuasa
untuk memberi bantuan kewangan kepada Everybody
Maklumat dan permohonan pinjaman lebih bentuk

email: cashfirmarena@gmail.com


Selamat sejahtera
Sir Joel Williams
FIRM TUNAI PINJAMAN SYARIKAT
Ketua Pegawai Eksekutif
TEL: +60183723787
E-mel: cashfirmarena@gmail.com
Webisite: cashfirmarena.wordpress.com

Isabel Johnson said...


Ibu Isabel Johnson,
Reputasi, sah & yang wang yang diiktiraf
Pemberi pinjaman. Saya mahu menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa saya memberi benefisiari dipercayai kerana saya akan menjadi gembira untuk menawarkan pinjaman daripada $ 10,000.00
usd kepada $ 50,000,000.00 pada kadar faedah sebanyak 2% bagi individu dipercayai. Anda boleh menghubungi saya melalui E-mel:
isabelloancompany@gmail.com

Perkhidmatan yang disediakan termasuk:

* Pembaikan rumah
* Pencipta Pinjaman
* Pinjaman Kereta
* Pinjaman Penyatuan Hutang
* Barisan Kredit
* Pinjaman Kedua
* Pinjaman Perniagaan
* Pinjaman Peribadi
* Pinjaman Antarabangsa.

Sila tulis kembali jika anda berminat.
Setelah Response, anda akan menghantar borang permohonan pinjaman untuk mengisi. (Tiada keselamatan sosial dan tidak ada pemeriksaan kredit, 100% Jaminan!)
  Saya berharap anda membenarkan saya untuk menjadi perkhidmatan kepada anda.
Anda boleh menghubungi saya melalui E-mel:
isabelloancompany@gmail.com
hal terbaik
Ibu Isabel.

Abdullah Nofia said...

Kami CEO Alyasaa Daburah Lender saat memberikan pinjaman kepada semua pemohon kami dengan bunga 2% jadi jika Anda tertarik untuk memperoleh pinjaman dari kami Anda dapat menghubungi kami di alyasaadaburahlenders@gmail.com

Alyasaa Daburah said...

Kami CEO Alyasaa Daburah Lender saat memberikan pinjaman kepada semua klien kami dengan tingkat bunga 2%. jadi jika Anda tertarik untuk memperoleh pinjaman dari kami silahkan hubungi kami di alyasaadaburahlenders@gmail.com

Popular Posts