Thursday, June 5, 2014

DNA babi: Pelik, NGO nak jadi hero tapi macam tak kena gaya #CadburySaya tidak ada masalah jika ada NGO yang nak jadi juara sesuatu isu, cuma motifnya perlu jelas dan tepat. 

Agak pelik apabila ada NGO yang hendak menjadi juara isu Cadbury dalam keadaan mereka sendiri mungkin tak begitu jelas apa yang berlaku.

Mungkin andaian mereka dalam coklat Cadbury sekarang ada DNA babi dan JAKIM serta Cadbury hendak menyembunyikan sesuatu. 

Dalam artikel

"DNA Babi: Timbalan Menteri mengaku KKM salah?!!! Naya je #Cadbury dan JAKIM"

saya ada gambarkan beberapa kemungkinan kenapa kegemparan ini berlaku. Pertama, soal sumber sampel, iaitu dari mana datangnya sampel yang diuji oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). 

Kedua, soal autoriti dalam penentuan status halal produk, iaitu jawatankuasa di peringkat JAKIM yang dibantu pelbagai agensi, termasuk KKM, dan jawatankuasa halal dalaman di dalam syarikat itu sendiri yang terdiri dalam kalangan umat Islam sendiri. 

Boleh semak akta-akta yang terlibat di sini -

3 Akta Yang Terpakai Dalam Pensijilan Halal ... - Mampu


Badan-badan pensijilan Halal Malaysia sejak 1974


Akta-akta yang diguna pakai


Manual Prosedur Pensijilan Halal MalaysiaAutoriti Halal di Malaysia yang sewajarnya menjadi rujukan Kementerian Kesiahatan Malaysia (KKM)Jawatankuasa Halal Dalaman di dalam Syarikat yang seharusnya dirujuk juga oleh KKM 

Ketiga, sampel mana yang harus dirujuk bila terdapat aduan dan dakwaan?1. Tanya KKM sampel yang diuji itu diambil dari mana? 

2. Semak nombor batch sampel tersebut dan cari batch yang sama dalam simpanan kilang. Biasanya ada sejumlah produk dari batch yang sama disimpan di kilang bagi tujuan Kawalan Kualiti dan Ujian Ketahanan/Tarikh Luput

3. Uji sampel batch yang sama yang diambil dari simpanan kilang


4. Jika benar ada kandungan DNA babi, maka kena buat `product recall', sijil halal dibatalkan dan sebagainya

5. Jika tiada, maka KKM kena cari balik peruncit yang menjual sampel asal yang dianalisis oleh KKM. Tanya peruncit dari mana mereka membeli sampel tersebut. Siapa pengedarnya. Ada kemungkinan produk tersebut diambil dari sumber luar negara atau produk tiruan yang dibungkus semula menggunakan logo Halal JAKIM.

Di bawah, ada satu lagi status oleh orang yang mempunyai kefahaman yang sama dengan saya dalam isu ini. Dia mungkin dari industri makanan dan saya pula berdasarkan pemerhatian dalam industri farmaseutikal.

Saya kurang faham tentang motif NGO ini berkelakuan pelik. Saya cuba memahami apa yang hendak dicapai melalui kenyataan-kenyataan di bawah. Mungkin mereka boleh jelaskan apa sebenarnya keresahan mereka dan apa sebenarnya yang mereka ingin capai dengan laporan polis yang dibuat.


PPIM - 1. sistem pensijilan halal yang ada sekarang menjadi sabotaj ekonomi?
2. minta tambah makmal yang diakreditasi?


7 NGO - 1. elak kejadian tidak diingini? 
2. Gesa penjelasan lebih baik?
3. Gesa kerjasama lebih baik KKM dan JAKIM dalam memberi penjelasan sebelum mengeluarkan fatwa?
4. minta pengguna bersabar?

Penjelasan yang bagaimana lagi yang NGO ini mahukan selepas penjelasan dibuat oleh Timbalan Menteri KKM dan Menteri yang bertanggung jawab seperti di dalam artikel di bawah?

"DNA Babi: Timbalan Menteri mengaku KKM salah?!!! Naya je #Cadbury dan JAKIM"


Atau apakah dakwaan facebooker ini lebih tepat dan NGO ini sebenarnya begitu naif serta tidak faham apa yang sedang berlaku?No comments:

Popular Posts