Friday, May 31, 2013

#DAPBlackOut : 753 pemilih berdaftar DAP dinafikan hak mengundi, @LimKitSiang wajar letak jawatan

Post Pic

Black-out DAP telah menyebabkan 753 pemilih berdaftar DAP dinafikan hak mengundi, kata Pendaftar Pertubuhan (ROS). Ini menguatkan lagi dakwaan bahawa parti cauvinis DAP ditadbir secara autokratik oleh pemimpinnya dan terhakisnya amalan demokrasi dalam parti tersebut. Selain penafian hak, integriti parti dan pemimpin DAP turut tercemar apabila timbul insiden kesilapan penjumlahan undi yang begitu ketara dan tidak masuk akal. Kesilapan penjumlahan ini mengakibatkan anak tiri berketurunan Cina, Allahyarham Tan Sri Khir Johari, Zairil Khir Johari yang pada mulanya hanya mendapat 305 undi tiba-tiba sahaja memperolehi 803 undi. Black-out DAP nampaknya boleh kurangkan jumlah pengundi dan boleh naikkan jumlah undi dalam sekelip mata. Integriti parti DAP sudah tercemar teruk akibat tregedi ini. Lim Kit Siang dan pemimpin DAP seperti Lim Guan Eng memang patut letak jawatan disebabkan tragedi yang memalukan ini.

Ramai ahli DAP tak terima notis mesyuarat - ROS

pada 30-05-2013 06:05 KUALA LUMPUR:  Siasatan Pendaftar Pertubuhan Malaysia (ROS) mendapati ramai anggota DAP yang layak, tidak menerima notis panggilan untuk menghadiri kongres kebangsaan parti, pada 15 Dis lalu.

Ketua Pengarah ROS Datuk Abdul Rahman Othman berkata keputusan siasatan itu diperoleh selepas siasatan ke atas aduan daripada anggota DAP yang tidak menerima notis tersebut.

"Anggota-anggota DAP yang tidak menerima notis itu telah dinafikan hak untuk mengundi dan seterusnya membuat pemilihan di kongres tersebut," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Abdul Rahman juga memaklumkan bahawa ROS akan meneruskan siasatan terhadap isu lain yang dikemukakan pengadu dan akan meneliti semua dokumen sebelum keputusan dibuat berdasarkan Akta Pertubuhan 1966.

Isu pemilihan Jawatankuasa Kerja Pusat (CEC) parti berkenaan pada tahun lalu menimbulkan keraguan kerana didakwa wujud penyelewengan oleh anggotanya sendiri apabila DAP dikatakan gagal memberikan notis kepada 753 delegasi yang merupakan anggota sah dan layak mengundi pada hari tersebut.

No comments:

Popular Posts