Wednesday, March 6, 2013

Why police, not army sent to handle #LahadDatu first
SULU GUNMEN CONSIDERED ARE TERRORISTS

The Sulu gunmen are considered terrorists and that is why the police are put in charge of the operations in Lahad Datu and other parts of Sabah. 

Deputy Inspector-General of Po­­lice Tan Sri Khalid Abu Bakar said the invasion was considered an internal matter and thus the police were put in charge. 

"The Sulu gunmen does not belong to any government, thus their actions are not considered as an invasion by a foreign country," he said. 

Khalid said the actions of the gunmen were hostile acts of armed terrorists. 

However, he said the police were working together with the Armed Forces to ensure the safety of all Malaysians. 

In KOTA BARU, Armed Forces Deputy Chief of Staff Maj Gen Datuk Abdul Aziz Ibrahim said Malaysia was bound by the Geneva Convention regarding the intrusion by the Sulu gunmen. 

He said Malaysia was bound by the convention which stated that action taken on the invasion must be in accordance with the law and not done at will. 

"We cannot act without knowing the actual reason for their presence and our action must be according to the set protocol," he said after launching the Foundation Course for Department of Civil Aviation Malaysia certification for retiring soldiers here yesterday. 
MENGAPAKAH POLIS BUKAN TENTERA KINI MENANGANI KES DI LAHAD DATU?

Saya terbaca komen menarik ditulis oleh individu tidak dikenali disebarkan di facebook. Terima kasih kepada individu saya anggap pintar dan berpengetahuan memberikan penjelasan untuk kita direnungkan bersama.

Dipercayai penjelasan di bawah ditulis dalam keadaan tergesa-gesa, jadi saya telah memperkemaskan cara penulisan maklumat terbabit.

1)  Jika Malaysia menggunakan tentera dalam menangani kes di Lahad Datu, bermakna kita berperang dengan Sultan Sulu.

2) Pada masa sama kita mengiktiraf Sultan Sulu secara langsung sebagai kerajaan sah yang mengistiharkan perang terhadap Malaysia. 

3) Jka peperangan berlaku, perperangan itu tertakluk kepada Geneva Convention dan beberapa protokol antarabangsa.

Jika Polis berfungsi sebagai pemerintah operasi bermakna ...

1) Malaysia masih menganggap penceroboh itu sekumpulan  penjenayah  dan bukan  pejuang perang.

2) Polis ditugaskan untuk menangkap dan menahan penceroboh ( terma digunakan oleh polis ialah menahan bukan menawan. Menawan ialah perkataan tentera dan terdapat perbezaan maksud di antara kedua terma itu).

3) Untuk mengelakkan mereka menjadi tawanan perang, cukup sekadar menahan mereka sebagai penjenayah. Maka tuduahn di mahkamah awam boleh dilakukan, sama seperti tuduhan dibuat kepada lanun Somalia yang ditahan sebelum ini. Mereka tidak di anggap  sebagai  tawanan perang.

4) Penjenayah boleh di ektradisikan dengan lebih mudah ke Filipina. Kalau tindakan ketenteraan atau kita anggap  tahanan perang maka susah hendak dibicarakan dan  di mana  harus ditempatkan mereka dan apakah status klasifikasikan mereka ini? Maka jadilah macam kisah CIA dan Black Sitenya untuk WAR on TERROR mereka. Kita kena la buat macam Guantonamo BAy juga. 

Itu antara sebab utama Malaysia mengambil langkah menajdikan  polis sebagai pemerintah operasi. 

Jika keadaan tidak boleh di kawal lagi maka LOCAL AREA EMERGENCY (darurat setempat) boleh di isytiharkan. Contohnya  tatkala darurat waktu ribut banjir New Orleans dahulu, tentera Amerika Syarikat mengambil alih tugasan bukan lagi polis tempatan)

Dalam keadaan ini bermakna bukan seluruh negara darurat dan bukanlah bermakna perang kerajaan Malaysia dan Sultan Sulu. Darurat hanya untuk keselamatan sahaja dan daerah tertentu sahaja. Rasanya bukan seluruh Lahad Datu pun. Hanya kawasan pencerobohan berlaku sahaja. Nampak betapa  berhati-hatinya dan telitinya  pihak kerajaan dalam menangani hal ini? Menurut langkah satu persatu?

Nota Tambahan : Ingat kes Al- Maunah dahulu? Mula-mula polis bertindak. Kemudian Tentera mengambil alih. Dan setelah tentera ambil alih tuduhan kepada Mohd Amin (ketua Almaunah) yang membawa hukuman mati ialah tuduhan mengistiharkan perang kepada Yang Di Pertuan Agung.  Dia tidak di tuduh sebagai orang awam iaitu  tuduhan Membunuh (i.e; Bunuh polis SB tu). Beliau di tuduh sebagai pejuang perang.

Persoalan sempadan bolos? Mereka memasuki Sabah sedikit demi sedikit menggunakan bot pancung melalui  sempadan kabur dan menjadi tradisi penduduk tempatan berulang-alik. Lagi pun kawasan perairan Laut Sulu, luas.

Tiada negara di dunia tidak di tembusi sempadannya. Paling sukar ialah Israel dan Vatican. Israel kerana temboknya dan Vatican City sebab di dindingnya di kepung oleh bandar Rom. Hatta Amerika Syarikat pun sering di cerobohi sempadannya oleh rakyat Mexico. Negara China terkenal dengan Gerat wall juga  sering di cerobohi orang nomad berbangsa Mongolia atau bangsa padang steppe yang berulang-alik (serupa dengan kes Lahad Datu - golongan yang tidak mempunyai sempadan).

Komen : Pasukan keselamatan  terlibat di Lahad Datu bukan daripada unit biasa. Unit komando PDRM ialah attachment A-Unit Tindakan Khas (UTK), attachment B-Very Able Trooper 69 (VAT69) di bawah Pasukan Gerakan Khas (PGK). UTK lebih menyerupai  polis SWAT manakala VAT 69 lebih kepada peperangan hutan dan gerila. Komando PGA dikenali sebagai Tiger Platoon dari Batalion 2 Pasukan Gerakan Am. Komando di bawah Angakatan Tentera Malaysia adalah Gerup Gerak Khas (GGK) iaitu 21 RGK, 22 RGK, 11 RGK dari teentera darat. PASKAL pula dari TLDM..PASKAU dari TUDM.. Semua pasukan itu  tertakluk di bawah  Majlis Keselamatan Negara (MKN) arahan NO 18. Pihak keselamatan lebih mengetahui apa yang terbaik dan modus operandi dilaksanakan.

4 comments:

Anonymous said...

mengikut kitab suci israel zionis,
"untuk mencapai kemenangan mutlak dan mengolah simpati persetujuan ramai, anda perlu membunuh suatu yg anda sangat sayangi, kemudian bangun menjadi pembela yg agung".

yang patut berada di barisan hadapan ialah polis dan askar yg menyokong projek ic umno dan mamak pukimak.

Anonymous said...

Ko ni salah satu manusia yg x tau mengenang jasa pengorbanan dn perjuangan insan2 seperti askar dn polis. Ko tgk balik keturunan mak bapak ko asal mana plak? Silap2 dr tongkang mana yg dpt ic dr tanah melayu.

Ahmad Shukri Mokhtar said...

anonymous 6Mac2226 2013,
nampaknya anda sebegitu hebat membaca kitab suci israel zionis dan mampu menafsirkannya kepada kita semua org melayu di Malaysia.Soalan saya
1. Siapakah yang memperkenalkan anda kitab yang anda kata suci itu.
2.Apakah anda mempunyai ilmu ketenteraan dan terlatih dengan
#ilmu medan perang IMP
#taktikal peperangan
#kemahiran persenjataan
#Combat Insurgency Warfare
#Convensional Warfare
3.Apakah yang anda
tahu mengenai undang-undang peperangan di bawah Konvensyen Geneva?
4.Apakah yang ada tahu mengenai akta Polis & akta Angkatan Tentera Malaysia?

Anonymous said...

Takyah layan le cybertrooper pakatan tu, postnya cuma menunjukkan kebodohan dan kekurang ajarannya saja.
Anjing nyalak tak yah layan.

Popular Posts