Friday, November 18, 2011

Mursyidul Am Pas, Nik Aziz gagal tunjuk ijazah?


[Nota: Nak suruh bersumpah juga ke kes ni? Tidak mustahil Nik Aziz menipu. Kalau untuk mempertahankan Shahnon Ahmad yang mencarut, dia sanggup menyalah guna nama Tuhan sehingga Tuhan pun dikatakan mencarut, maka apa sajalah dengan dosa menipu ijazah. Ramai di kalangan ulama Pas ni penipu rupanya. Salah seorang yang paling utama adalah Dr Dr Mahfoudz Mohamad. Baca penipuannya dalam artikel "`Ulama' Pas, Dr Mahfoudz menipu dalam blognya". Boleh dikatakan dari ulama, pemimpin yang diberi nama alJilati, Khaled alMurtadi sehinggalah ke suami Cikgu Mala semuanya penipu. Kalau ulama dan pemimpin kanan pun menipu, apa lagi blogger dan cybertroopers Pas; dah tentu la penipu!]


Dipetik dari blog Double-Y

Nik Aziz Menipu Kelulusan Akademik?Bukan sahaja menipu rakyat Kelantan dengan hukum Hudud, Nik Aziz Nik Mat juga dilaporkan menipu mengenai kelulusan akademik yang dimilikinya.

Blog GelombangKick semalam mendedahkan bahawa Universiti Deoband tidak wujud sebagaimana dinyatakan dalam kelulusan akademik Nik Aziz Nik Mat. Apa yang ada hanyalah Madrasah Darul Ulul Deoband.

Madrasah tersebut juga bukanlah bertaraf Universiti sebagaimana dinyatakan dalam biodata Nik Aziz Nik Mat :
BIODATA TUAN GURU DATO’ BENTARA SETIA HJ NIK ABDUL AZIZ NIK MAT
Pendidikan:
Sekolah Kebangsaan Kedai Lalat (3 Bulan) – 1936.
Sekolah Pondok Tok Kenali Kubang Kerian
Sekolah Pondok Tok Guru Haji Abbas Besut, Terengganu.
Universiti Deobond, India – 1952.Lahore, Pakistan – Ilmu Tafsir Quran – 1957.
Universiti Al-Azhar, Mesir – Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab.Universiti Al-Azhar, Mesir – Sarjana Perundangan Islam.
Dari blog Gelombangkick :
Apa yang menarik perhatian GK pada kali ini adalah berkaitan dengan pengajian Dato' Bentara Setia Yang dikhabarkan pernah belajar di Universiti Deoband India.Hasil penelitian GK sebenarnya tidak wujud universiti tersebut.
Deoband di utara Uttar Prodesh dan GK temui hanyalah Madrasah Darul Ulum Deoband.Apakah disitu tempat pengajian sebenar Dato' Bentara Setia Nik Aziz. Bagaimana pula dengan Universiti Deoband ?
Selain dari Deoband, madrasah Darul Ulum juga terdapat di Lucknow, Hyderabad, Mumbai dan beberapa tempat lagi di India. Namun begitu madrasah ini tidaklah bertaraf universiti (jamiah). Ada dikhabarkan Madrasah tersebut tempat golongan wahabbi, namun GK tak dapat pastikan sejauh mana kebenarannya, menjadi satu persoalan disini kenapa Dato' Bentara Setia Nik Aziz tidak menyatakan nama sebenar tempat pengajian beliau ?
Adakah beliau merasakan tidak layak untuk mengatakan beliau belajar di Madrasah Darul Ulum. Atau juga sengaja untuk membohongi rakyat bagi menjaga status beliau yang digambarkan sebagai Ulamak yang keramat.
Kredibiliti seorang yang dikatakan Ulamak ini boleh dipertikaikan, tapi seperti yang kita ketahui golongan taksub Pas akan membela habis-habisan, bagi pendapat GK adalah tidak wajar untuk kita mempercayai semua kata-katanya hanya kerana beliau berpenampilan seorang yang warak, kerana itu kita tidak akan sedar sesuatu perkara yang silap berlaku dan memandang ringan kerana otak kita telah di set beliau adalah seorang yang warak dan maksum.
YY : Hanya belajar sampai darjah 3 sekolah kerajaan.... hehehe...

No comments:

Popular Posts