Thursday, September 8, 2011

Artikel MB Johor - Penduduk kampung Mat Indera anggap dia zalim dan kejam


Mat Indera Militan PKM
(Utusan Malaysia m/s 10)

Mat Indera atau nama sebenarnya Ahmad bin Indera adalah anak Johor yang terlibat dengan gerakan-gerakan menentang penjajah ketika negara diperintah oleh British sebelum Tanah Melayu beroleh kemerdekaan.

Beliau pada awalnya, seperti individu-individu lain juga telah berjuang atas platform masing-masing, dengan matlamat yang sama iaitu membebaskan negara daripada belenggu penjajahan.

Bezanya, Mat Indera melibatkan diri dalam gerakan haluan kiri dengan menjadi ahli kepada sayap pemuda Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) yang dipimpin oleh Dr. Burhanuddin Al-Helmy dan Ishak Haji Muhammad.

Sayap pemuda PKMM dikenali sebagai Angkatan Pemuda Insaf (API) pimpinan Ahmad Boestamam. Haluan kiri ini termasuk juga gerakan Parti Komunis Malaya (PKM) yang mempengaruhi pelbagai gerakan buruh dan masyarakat awam.

Apabila pihak berkuasa British menguatkuasakan Undang-Undang Darurat pada 19 Jun 1948 di Tanah Melayu (selepas tindakan militan dan ganas PKM membunuh peladang British), semua parti politik berhaluan kiri seperti PKMM, AWAS, API dan PKM telah diharamkan.

Oleh itu, ramai ahli gerakan haluan kiri ini memilih tindakan sama ada berdiam diri, melarikan diri ke Singapura, bersatu dengan militan PKM ataupun meneruskan hasrat berjuang di atas platform lain termasuk menyertai Parti Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO).

Perjuangan melalui parti dan gerakan (UMNO) yang sah itu adalah lebih teratur dan meluas dengan melibatkan pelbagai pertubuhan Melayu di Semenanjung, yang akhirnya berjaya menuntut kemerdekaan tanah air dan membina sejarah serta melangsungkan tamadun moden pasca merdeka di negara ini.

Bagaimanapun Mat Indera telah memilih untuk menjadi anggota gerakan komunis militan dan ganas dalam gerakan penentangan bersenjata PKM terhadap pentadbiran British.

Tindakannnya terus menyertai PKM dan menyertai gerakan militan adalah haram, tidak sah dan tidak benar dengan menggunakan taktik kekejaman dan kezaliman, sehingga menyebabkan dia termasuk dalam golongan yang bertindak secara salah dan terpesong.

Ini berlainan dengan para pemimpin haluan kiri yang lain seperti Dr. Burhanuddin, Ahmad Boestamam, Ishak Muhammad ataupun Ibrahim Yaakub yang tidak memilih untuk bertindak secara militan.

Kemuncak penglibatan Mat Indera dalam gerakan ganas dan kejam PKM itu adalah peristiwa serangan komunis ke atas balai polis Bukit Kepong, Muar pada 23 Februari 1950.

Fakta yang diperolehi daripada pelbagai sumber oleh sebilangan penyelidik ilmiah mengenai peristiwa itu menunjukkan bahawa Mat Indera telah merancang operasi ganas tersebut terhadap pegawai-pegawai polis British, tetapi telah diingkari oleh anggota di bawah kepemimpinannya yang menyerang dengan kejam semua sekali anggota polis dan keluarga mereka di balai polis Bukit Kepong.

Sebagai seorang daripada pemimpin rejimen ke-10 Parti Komunis Malaya yang diharamkan, Mat Indera adalah bertanggungjawab sepenuhnya terhadap serangan tersebut.

Natijahnya, dia telah dianggap oleh penduduk tempatan di kampungnya sebagai pengganas yang kejam dan zalim, sehingga mengancam ketenteraman dan keselamatan orang awam di tanah air.

Sedangkan ketika itu orang lain sedang bertungkus-lumus berjuang untuk mendapatkan kemerdekaan dengan kaedah yang lebih wajar, benar dan aman yakni melalui rundingan, bukan melalui kekejaman dan keganasan PKM yang memusnahkan nyawa, jiwa dan harta benda negara.

Mat Indera juga didapati berusaha keras mempengaruhi dan mengajak rakyat Melayu untuk menyertai kegiatan haramnya dalam gerakan PKM yang mempunyai cita-cita yang lebih buruk dari 'Malayan Union' British sebelum itu.

Komunis memang menentang pentadbiran British di Tanah Melayu secara militan bersenjata untuk menubuhkan 'People's Democratic Republic of Malaya' yang membawa natijah penghapusan kedaulatan Melayu di tanah airnya dan penguasaan bangsa asing di negeri Melayu.

Malaysia yang pada ketika itu dengan nama Persekutuan Tanah Melayu sangat-sangat bertuah kerana ramai penduduk tidak menyokong PKM, sebaliknya bersama-sama pasukan kerajaan membanteras kekejaman pengganas komunis.

Itulah yang berlaku sehingga tertangkapnya Mat Indera apabila kepemimpinan peringkat masyarakat di Kampung Parit Baru, Seri Medan sendiri yang merancang dengan kerjasama polis untuk memerangkap dan memberkasnya ketika dia datang ke kampung berkenaan.

Akhirnya Mat Indera telah berjaya ditangkap dan dijatuhi hukuman mati kerana peranannya dalam tindakan ganas dan jenayah membunuh dengan kejam sebagai anggota pergerakan komunis militan dan teroris yang diharamkan sehingga ke hari ini.

Sokongan penduduk ini memberi sumbangan besar yang menyebabkan pengganas komunis gagal mencapai cita-cita mereka iaitu menubuhkan Republik Komunis Malaya.

Dalam hal ini, sudah tentu perjuangan pengganas komunis amat berbeza sekali dengan perjuangan UMNO yang diasaskan oleh Dato' Onn Jaafar dan diteruskan oleh Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj, iaitu menuntut kemerdekaan melalui rundingan dan menubuhkan Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu berdaulat berlandaskan Demokrasi Raja Berpelembagaan.

Berdasarkan fakta-fakta sejarah peristiwa Bukit Kepong itu, Mat Indera adalah dengan sengaja dan sedar menjadi anggota gerakan pertubuhan besar pengganas komunis PKM, sebagai Ketua Regimen ke-10, yang kejam serta zalim serta mengancam keselamatan dan ketenteraman orang awam pada ketika itu.

Dia bukan seorang 'pejuang' untuk mendapatkan kemerdekaan negara yang pada masa itu sedang diusahakan secara rundingan aman dan lebih berhemah serta bertamadun.

Sehingga hari ini, ketika rakyat negara ini sudah merdeka dan berkerajaan sendiri sejak 1957, gerakan PKM tetap diharamkan. Gerakan itu diharamkan kerana cita-cita komunisme yang bertentangan dengan ajaran Islam, ketuhanan dan bersifat menindas perbezaan pendapat dalam sistem demokrasi, walaupun sudah ada perjanjian perletakan senjata parti itu di Betong (Thailand) dengan kerajaan Malaysia pada 1989.

Dari sudut kegiatan Yayasan Warisan Johor (YWJ) segala kajian, penulisan dan catatan yang berhubung sejarah negeri, termasuk perjalanan hidup watak-watak seperti Mat Indera, adalah data-data kemasyarakatan berkaitan seorang anggota masyarakat yang pernah menonjolkan diri dalam peristiwa-peristiwa sejarah yang berlaku di negara ini, khususnya di negeri Johor dalam perjalanan sejarah negara mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957.

Penulisan dan catatan tersebut adalah menjadi bahan-bahan kajian di atas prinsip kebenaran akademik yang diamalkan olek kerajaan Malaysia kini, untuk mengayakan lagi khazanah maklumat dan rakaman-rakaman peristiwa sejarah kemerdekaan untuk tatapan dan pengetahuan generasi demi generasi sebagai iktibar, panduan dan peringatan masa akan datang.

Datuk Abdul Ghani Othman
Menteri Besar Johor
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

2 comments:

zaikhan01 said...

Pihak pembangkang membuktikan kedangkalan dan kebodohan sendiri bila menggunakan alasan apa yang mat sabu tegakkan adalah fakta dari buku yang diterbit oleh Kerajaan Johor,walhal mereka tak mencakna penerbitan buku tersebut sebagai bahan rujukan atas kebenaran. Terang lagi bersuluh,mat indera melakukan pembunuhan keatas umat seagama,manakan layak terus menggalas gelaran guru agama sepanjang penglibatannya dalam PKM apatah lagi pejuang kemerdekaan.
Mereka ni semua lahir dari golongan yang kecewa,PKM yang mana kecewa bila diketepikan British selepas Jepun meletak senjata sebenarnya mengharapkan penubuhan negara komunis dengan idealisme dari China yang mana sedia maklum mereka ini bersikap suka membolot. Apabila perjuangan UMNO yang diplomasi diangkat serta menerima sokongan rakyat Malaya,mereka merasa ada kesempatan merampas pemerintahan sementara British beransur menyerahkan pemerintahan Tanah Melayu. Pada waktu itu terdapat golongan ekstrim agama yang merasakan pengaruh British di Tanah Melayu mesti dihapuskan sama sekali kerana beranggapan kehadiran orang barat yang beragama kristian adalah musuh agama Islam. Ajaran Islam diterjemah secara langsung tanpa mendalami kesederhanaan dan perpaduan yang dituntut Al-Quran. Kebanyakkan dari golongan ini tidak menerima pendidikan konvesional selain hanya menuntut ilmu agama dari guru-guru sahaja. Inilah yang menyebabkan mereka tidak dapat berfikiran terbuka dengan apa yang diusahakan Dato' Onn kerana menganggap beliau dididik oleh sistem British. Golongan kurang terpelajar ini juga kebanyakkannya terpengaruh dengan ajaran ekstrim dari Indonesia Raya yang mana kebanyakkan mereka adalah dari keturunan keluarga Jawa/Acheh yang berpindah ke Tanah Melayu ketika itu. Pihak PKM (berketurunan cina) yang lebih cerdik dan lembut lidah dapat mempengaruhi mereka. Pangkat,kedudukan ditawarkan,mengaburi mata mereka kerana mereka tidak benar-benar iktikad terhadap ajaran Islam.
Melayu mudah lupa, sejarah ada megajar dan menyediakan pengajaran. Tapi,adakah kita golongan yang mahu berfikir? maka wujudlah golongan PAS yang kalau dilihat kronologi dari penubuhannya dapat dilinearkan dengan apa yang berlaku sejak dari zaman pasca kemerdekaan. Mereka memanipulasi agama,menambah kekuatan dan mempertaruh maruah bangsa serta agama. Demi masa, semua ini terserlah perlahan-lahan.
(adalah berdasarkan pengalaman saya membesar sebagai anak kelahiran Batu Pahat, Johor. arwah datuk dan kebanyakkan ahli keluarga merupakan anggota keselamatan serta ramai lagi yang masih hidup survive pada zaman tersebut. selagi cerita-cerita mereka dapat didengar dan disampai,cedoklah pengalaman itu untuk membina jati diri yang patriotik. Insyaallah.)

TEORI rahman said...

mb johor pun da pandai memandai buat u-turn statement, semuanya demi mengejar neraka hahaha hihihi huhuhu. .

Popular Posts