Tuesday, August 16, 2011

Sinchew teruskan serangan terhadap MCA @drchuaSL @weekasiongmp

Serangan demi serangan dibuat oleh akhbar Sinchew terhadap MCA. Kali ini bukan sahaja serangan dibuat terhadap MCA, ada juga penipuan dengan mengatakan DAP telah mengotakan janji mereka. SPRM memang perlu menyiasat Timbalan Editor akhbar ini untuk melihat punca sebenar kenapa maklumat yang berimbang tidak diberikan dalam isu DAP dan MCA ini. Hari ini, apabila Perdana Menteri mahu mengkaji semula undang-undang penapisan berita, eloklah pemimpin MCA lebih rajin mempertahankan diri dan menyerang pembangkang.


Sinchew Daily News
m/s 38
12 Ogos 2011

Tekanan Bagi MCA
Lim Swee Guan
Timbalan Editor


Dalam keadaan sekarang ini, sama ada dari segi politik mahupun dari segi ekonomi yang semakin tidak menentu ini, pada PRU akan datang yang terima tekanan yang sangat berat bukan UMNO sebaliknya MCA.

UMNO sekurang-kurangnya mempunyai kekuatan dan modal politik yang tertentu yang paling asas, sekurang-kurangnya tiket undi di kawasan kampung-kampung masih kukuh dan mantap bagi UMNO, tetapi selepas pembersihan Bersih pada 9 Julai, termasuk inflasi dan kejatuhan saham di seluruh dunia, ia telah menggugat pengudi golongan pertengahan, ia telah merosakkan usaha yang dibuat oleh MCA selama setahun lebih itu iaitu selepas (perebutan kuasa) dalaman MCA.

Ia bukan kerana presiden MCA Chua Sui Lek tidak mampu memikul tanggungjawab, ataupun tidak mempu memimpin, beliau memang diketahui umum bahawa beliau adalah seorang yang mempunyai pengalaman yang ampuh dan mantap, dan mampu mengstruktur semula organisasi di peringkat bawahan, yang mempunyai kemahiran dan kekuatan untuk memimpin di peringkat bawahan; malangnya semasa beliau ambil alih kuasa dari tangan Ong Tee Keat, banyak beban-beban yang berat yang ditinggalkan oleh Ong Tee Keat terpaksa beliau pikul, beliau hadapi tentangan pola kuasa yang menebal. Dalam keadaan seperti itu, beliau secara individu tidak mungkin mampu membuat banyak perubahan.

Bekas pemimpin MCA Ling Liong Sik dan Chong Kong Choi didakwa, Chua mengkritik rakan-rakan dalam parti, termasuk Chen Ya Ying dari Gelang Patah yang tidak hadir dalam aktiviti-aktiviti parti di peringkat kawasan dan bahagian, mengkritik Chang Xie Seah yang dikatakan tidak layak mengkritik isu “balik Pulau Pinang untuk membantu suami”, Chua menghentam Heng Seai Kie kerana menyokong calon bertanding ketua kampung dari wanita PKR, mengkritik dalaman MCA Pulau Pinang kerana bertelagah sesama sendiri, ini telah menampar muka MCA sendiri.

Dilema dan masalah yang MCA hadapi seperti di bawah:

1. Polisi telah terbentuk kekal. Selepas PRU Mac 2008, kerajaan BN lancarkan projek-projek perubahan ekonomi dan politik, tetapi dari segi keseluruhannya polisi itu tidak nampak berubah, MCA laungkan mahu ambil bahagian dalam membuat keputusan dalam polisi kerajaan, sehingga sekarang tidak nampak kesan-kesannya, termasuk isu pengiktirafan sijil-sijil gabungan sekolah menengah swasta Cina.

Sebelum ini Chua telah mengaku, ada sesetengah pagawai di Kementerian Pelajaran tidak menjurus untuk membantu perpindahan dan pembinaan sekolah-sekolah rendah Cina, dan mereka juga mambantah tanah sekolah rendah kebangsaan untuk diubah kepada tanah sekolah rendah Cina.

Kerajaan BN semasa PRU Mac 2008 telah berjanji mahu bina 6 buah sekolah rendah Cina dan uruskan perpindahan tempat kepada 13 buah sekolah Cina tidak nampak dikotakan semuanya, termasuk isu tanah sekolah rendah Cina di negeri Selangor. Dan MCA hadapi halangan Napoleon, dari segi itu pengundi tetap tidak memahaminya, menyebabkan pada PRU DAP dapat ambil kesempatan isu meyerang MCA.

Selain dari itu, MCA lari dan mengelak daripada beberapa isu-isu besar, contohnya dalam aktiviti Bersih 9 Julai dan masalah nisbah penduduk kaum Cina menurun kepada 24.6 peratus.

2. Tekanan daripada Kemelesetan ekonomi disebabkan kejatuhan pasaran saham di Benua Eropah dan Amerika, ramai kaum Cina yang menjalankan aktiviti perniagaan, mereka amat peka tentang kestabilan ekonomi dan pemulihan ekonomi.

Jika ekonomi dunia kedua-duanya meleset, MCA bukan sahaja akan kehilangan tiket-tiket undi, mungkin MCA akan juga kehilangan wang pertaruhan dalam politik.

3. Masalah kehidupan rakyat di kawasan-kawasan undi. Yang paling malang ialah, dalam kawasan MCA ada banyak isu yang perlu segera diselesaikan, contohnya di kawasan parlimen Kuantan isu industri rare earth (tanah nadir), kawasan parlimen Raub yang hadapi masalah isu perlombongan emas, dan dalam masa 2 tahun kawasan Kluang berlaku 3 kali catuan air.

Ada sesetengah masalah itu yang ditinggalkan oleh wakil-wakil rakyat yang lepas-lepas, termasuk isu pembayaran pampasan ternakan babi di Negeri Sembilan, janji-janji yang tidak dikotakan.

4. DAP telah mula kotakan janji-janji mereka yang telah mereka janjikan pada PRU lepas, mungkin MCA boleh kritik isu pemilihan ketua kampung itu membazirkan duit kerajaan, tetapi di Kampung Baru Cina mereka sekurang-kurangnya diberi peluang untuk peroleh tiket undi ke-3 untuk mengundi.

DAP telah laksanakan pemberian air percuma di negeri Selangor serta kupon membeli-belah, kerajaan Pulau Pinang memberi 100 ringgit kepada orang-orang golongan tua dan anak-anak yang baru lahir, ini juga alat penyebaran propaganda yang kuat untuk DAP.

Dalam beberapa tahun ini, MCA laksanakan banyak kerja-kerja mereka, termasuk lancarkan perubatan dan kesihatan 1 Malaysia membantu golongan miskin untuk semua kaum, tetapi dari segi keseluruhannya ia tidak memberi keuntungan kepada parti yang berasaskan kaum Cina itu, ini bukan kesilapan-kesilapan yang sepatutnya berlaku.

No comments:

Popular Posts