Monday, August 1, 2011

#Bersih Pilihan Raya Olok-olok: BN hilang Perak, NS; tapi menang Kelantan, Selangor dan Kedah?


Jangan lupa, semasa PRN Sarawak jentera psy-war PR
amat yakin PR akan memenangi PRN Sarawak dan Baru Bian
bakal ditabal menjadi Ketua Menteri


Pertamanya; pemimpin UMNO dan Barisan Nasional (BN) mungkin tidak bersetuju dengan laporan Malaysian Insider ini kerana ini mungkin psy-war PR bagi menjayakan kempen mereka menjelang Pilihan Raya Umum ke-13.

Keduanya; laporan ini mungkin menggemparkan, malangnya tidak pula ditunjukkan dalam laporan ini keputusan penuh Pilihan Raya Olok-olok yang telah dijalankan. Mungkinkah BN tewas di Perak dan NS, tetapi menang besar di kawasan yang ramai pengundi Islam dan Bumiputera seperti Kedah, Terengganu, Kelantan, Pahang, Sarawak dan Sabah? Mungkinkah BN turut menguasai kembali Selangor seterusnya mendapat semula 2/3 majoriti di Parlimen?

Ketiganya; waktu bila pula pilihan raya olok-olok ini diadakan? Hairan juga - siapa yang mengadakannya, di mana dan bila?

Apa pun kita masih mempunyai banyak masa lagi. Eloklah masa ini dimanfaatkan sepenuhnya untuk:

pertama: menjayakan program transformasi kerajaan, ekonomi dan politik sehingga kesannya dapat dirasai oleh rakyat;

kedua: menyelesaikan isu-isu pokok yang masih menekan dan membebankan rakyat;

ketiga: meningkatkan kecekapan dan integriti jentera kerajaan bagi melaksanakan segala pelan transformasi yang perlu dilaksanakan segera;

keempat: memperkukuhkan jentera parti dengan latihan dan gerak kerja pilihan raya;

kelima: mencari dan memilih calon-calon yang berpotensi untuk menang (winnable candidate), seterusnya menguji kemampuan mereka di lapangan dari segi kepimpinan, keperibadian dan komitmen dalam memberikan khidmat kepada rakyat.

___________________________________________________


Pilihan Raya Olok-Olok: BN Boleh Hilang Perak, Negeri Sembilan
The Malaysian Insider

Barisan Nasional (BN) boleh kehilangan Perak dan Negeri Sembilan pada pilihan raya umum ke-13, demikian menurut keputusan pilihan raya olok-olok melainkan parti-parti komponennya meletakkan muka-muka popular yang berpotensi dan memastikan jentera di peringkat akar umbi menjana sokongan pengundi.

The Malaysian Insider difahamkan pilihan raya latihan yang diadakan baru-baru ini menunjukkan BN boleh kehilangan sehingga 15 daripada 56 kerusi di Johor, dikuasai Pakatan Rakyat (PR).

Persekitaran itu tidak pernah diduga tetapi BN telah hilang enam kerusi di Johor pada pilihan raya umum 2008.

Daripada enam kerusi itu PAS menguasai dua manakala DAP pula empat.

Difahamkan Perlis, di mana BN menguasai 14 daripada 15 kerusi, kemungkinan akan kehilangan beberapa kerusi Dewan Undangan Negeri dan salah satu daripada tiga bahagian Parlimen di tangan Pakatan Rakyat disebabkan kemarahan penduduk negeri itu mengenai isu Wahabi termasuk tindakan meletakkan Mufti Perlis Dr Juanda Jaya dalam senarai pengganas.

“Pilihan raya olok-olok ini menunjukkan banyak kelemahan. Dan, isu Wahabi tidak membantu,” kata satu sumber Umno kepada The Malaysian Insider.

Seorang pemimpin Umno yang semakin meningkat juga memberikan sentimen yang sama sambil menegaskan, BN perlu meletakkan muka-muka baru untuk menyegarkan kedudukan perikatan itu sementara memastikan jentera peringkat bawah peringkat aktif bagi mendapatkan sokongan menyeluruh.

“Masalahnya ialah jentera Umno boleh bekerja jika diberikan motivasi, tetapi ahli parti komponen kelihatan tidak diberikan motivasi,” kata pemimpin Umno itu.

Beliau mendedahkan bahawa Umno hanya boleh menang 27 daripada 59 kerusi Dewan Undangan Negeri di Perak meskipun BN memerintah semula negeri itu sejak awal 2009 ekoran tindakan melompat parti melibatkan tiga wakil rakyat dari Pakatan Rakyat.

Pada Jun lalu, Umno negeri itu yakin boleh menang 33 kerusi dengan Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir menolak laporan The Malaysian Insider bahawa kemenangan hanya boleh dipastikan jika calon yang betul dipilih kali ini.

Difahamkan beberapa pemimpin Umno bahagian di Perak keberatan untuk berkempen atau mendaftar pemilih baru melainkan mereka pasti akan menjadi calon pilihan raya umum ke-13.

“Umno Perak kuat dan boleh menang 33 kerusi negeri tetapi pemimpin-pemimpin bahagian tidak mahu bergerak kecuali mereka atau calon pilihan mereka diturunkan,” kata sumber Umno ketika itu.

Pada Mac 2008, Umno bertanding di 34 daripada 59 kerusi Dewan Undngan Negeri di Perak dan menang 27 kerusi manakala MCA pula satu. Pakatan Rakyat memperoleh 31 kerusi.

“Keadaan tidak berubah di Perak dan kini keadaan yang sama wujud di Negeri Sembilan memandangkan pembangkang menjadi semakin kukuh, melihat pada kemungkinan Datuk Seri Mohamad Hasan tidak akan kekal sebagai menteri besar,” kata sumber Umno.

Mohamad disebut-sebut akan bertanding kerusi Parlimen.

Kata sumber itu, mereka melobi dengan kuat untuk mendapatkan kerusi Menteri Besar Negeri Sembilan.

“Tetapi mereka lupa bahawa kemenangan ketika pilihan raya umum 2008 adalah tipis,” katanya lagi.

Di negeri itu, BN menguasai 21 daripada 36 kerusi manakala 15 dimenangi Pakatan Rakyat, yang yakin untuk mengambil alih negeri itu kali ini.

Pakatan Rakyat yang terdiri daripada DAP, PKR dan PAS kini menguasai kerajaan negeri Kelantan, Kedah, Pulau Pinang dan Selangor selain memperoleh 82 kerusi Parlimen.

Perikatan itu menyasarkan akan memperoleh lebih banyak kerusi kali ini dan mengurangkan lagi majoriti BN pada pilihan raya umum ke-13.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak memberi bayangan bila pilihan raya umum akan diadakan tetapi timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin telah memberitahu BN agar bersedia untuk menghadapi pilihan raya umum dalam waktu terdekat.

Kebanyakan penganalisis dan pemimpin pembangkang menjangkakan pilihan raya umum akan diadakan dalam tempoh setahun ini tetapi ada juga mengatakan ia kemungkinan diadakan seawal November ini selepas Bajet 2012 dibentangkan di Parlimen awal 7 Oktober dan sebelum perhimpunan agung tahunan Umno.

3 comments:

JAS SALLEH said...

Perang saikologi sudah dimulakan oleh Fuckatan ... tapi tidak mengapa .... seperti yg kita tahu ... fuckatan amat cenderung menipu ... kalau tidak menipu bukan fuckatan namanya.

Tun Faisal Ismail bin Aziz said...

yup bro, kalau tak menipu bukan pakatan la namanya bro :)

Panglima Perang Cyber said...

propaganda mereka amat murah.tak sukar nak kesan.

tetapi jgn ambil ringan kemampuan musuh.

kita kena terus bersiap siaga

Popular Posts