Wednesday, August 3, 2011

Akhbar Cina terus serang MCA


MCA-DAP-Masyarakat Cina?
1 Ogos 2011
Anak Panah MCA Tersalah Sasar (m/s C11)
Oleh: Kim Yuan

Masalah besar yang MCA lakukan ialah; asyik halakan mata anak panah kepada DAP, terutama sekali di kawasan Kuala Lumpur dan di kawasan negeri Selangor. Isunya mudah sahaja, DAP di negeri Selangor adalah harapan kepada masyarakat Cina, ditatang dan disanjung oleh masyarakat Cina di sana, sesiapa yang menyerang DAP dianggap seperti pelakon Cina (Wong Fei) mereka mengaibkan dan mengutuk Wong Fei di depan Wong Fei, bukan sahaja suara itu tidak dapat didengar masuk ke dalam telinga, sebaliknya dibenci ramai, semakin didengar, orang ramai semakin menjadi berang.

Setiap kali pemimpin MCA kritik DAP, MCA akan kehilangan 1 undi, penyokong MCA semakin menurun, malangnya MCA masih tidak sedarkan diri lagi.MCA halakan mata anak panahnya ke arah kumpulan fanatik, mengkritik kumpulan fanatik yang boleh menyebabkan tidak mendatangkan sebarang kebaikan kepada masyarakat Cina dan dalam pentadbiran kerajaan, jika MCA berani bertindak ke arah itu, sudah tentu MCA semakin diminati oleh masyarakat Cina, sudah tentu pengundi akan kembali kepada MCA.Pada masa dahulu kumpulan pendidikan sekolah-sekolah Cina mendukung slogan "masuk dalam Barisan Nasional" "perbetulkan Barisan Nasional", malangnya cadangan itu semua ditolak bulat-bulat, sehingga ke hari ini perjuangan itu tidak kunjung tiba dan tidak direalisasikan.

Ramai dari kalangan pejuang itu tinggalkan parti Gerakan, ada sesetengahnya terus menyepikan diri, ada juga yang diperbetulkan (diajar) oleh Barisan Nasional.PRU Mac 2008 Gerakan di Pulau Pinang tersungkur, ini menunjukkan Gerakan telah hilang sokongan dari kalangan masyarakat Cina.

MCA mahu bangkit semula perkukuhkan kuasa, sebaliknya MCA tidak boleh menentang dan mengkritik DAP, sepatutnya gunakan kepandaian, kumpulkan kekuatan yang ada bertindak dan menentang kumpulan fanatik, jika tidak berjaya, anggaplah ia sebagai satu perjuangan murni, bertindak itu lebih baik daripada duduk diam menunggu mati, dan akhirnya nanti akan diketepikan oleh pengundi.

(Nota: Dap bukan kebal. Kes kematian Teoh Beng Hock dan skandal-skandal mengenai Ronnie Liu membuktikan Dap ada banyak kelemahan. MCA dan Gerakan perlu terus menyerang Dap dan perlu elak dari bermain game Dap)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

No comments:

Popular Posts