Wednesday, March 18, 2015

Pelik bila Ku Li tak faham GST dan Laporan EkonomiAgak pelik apabila seorang `backbencher' tidak faham dasar kerajaan dan laporan ekonomi. Ada dua kemungkinan, pertama sama ada dia tidak pergi atau malas mendengar taklimat atau dia tidak memahami langsung kandungan taklimat.

Mustahil seorang Ahli Parlimen BN, tidak memahami kebaikan GST terhadap rakyat dan ekonomi negara. Saya yakin semua Ahli Parlimen BN telah memahaminya kerana mereka bertanggung jawab untuk menjelaskan kepada rakyat yang memilih mereka di kawasan Parlimen masing-masing. Tidak pelik jika rakyat Gua Musang tidak memahami GST, kedudukan ekonomi negara dan pelbagai dasar lain serta bantuan-bantuan kerajaan di dalam Bajet 2015, jika ahli Parlimen mereka sendiri, Tengku Razaleigh Hamzah tidak memahaminya.

Dalam satu pertemuan dengan Ahli Parlimen Kota Tinggi, YB Datuk Noorehsanuddin Mohd Harun Narrashid, saya dapat melihat bahawa bukan sahaja mempunyai kefahaman yang begitu jelas mengenai GST, malah dapat menjelaskan GST dalam bahas yang mudah difahami oleh rakyat kebanyakan. Sudah tentu dasar-dasar kerajaan dan pelbagai isu semasa dapat dijelaskan dengan lebih baik jika BN mempunyai lebih ramai wakil rakyat seperti ini.

Sebagai `backbencher', Ku Li sewajarlahnya memahami tujuan utama pelaksanaan GST adalah untuk menambah baik sistem percukaian negara dengan menggantikan SST yang terlalu banyak kelemahan dan tidak dapat dipertahankan lagi. 

Salah satu ciri utama GST adalah elemen cukai tidak lagi menjadi sebahagian daripada kos sesuatu barangan dan perkhidmatan. Dengan itu, kos barangan dan perkhidmatan akan menjadi lebih murah dan rakyat tidak lagi dibebani dengan harga yang lebih tinggi akibat cukai berganda dan bertindih. 

Ciri GST yang telus pula membolehkan kerajaan mengenal pasti kegiatan mengambil untung yang berlebihan oleh peniaga dan boleh melindungi rakyat dengan lebih mudah melalui Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan.  

GST juga lebih adil kepada peniaga yang jujur kerana, tanpa elemen cukai dalam kos, kos pengeluaran peniaga lebih rendah dan ini membolehkan harga barangan dan perkhidmatan mereka menjadi lebih kompetitif.

GST cuma `zalim' kepada peniaga yang tamak, tidak jujur, menipu dan terlibat dalam perniagaan yang tidak berdaftar, haram dan meragukan. GST mengakibatkan peniaga dalam kategori ini tidak lagi boleh menipu rakyat dengan mengambil keuntungan melampau. GST juga mengakibatkan mereka tidak lagi boleh menipu kerajaan dengan mengelak cukai, menipu pengisytiharan harga barangan yang diimport dan dihasilkan, mengutip cukai tetapi tidak menyerahkan kepada kerajaan dan menjalankan perniagaan-perniagaan haram dan meragukan.Adakah ia lebih baik kepada ekonomi negara? Ya, kerana apabila peniaga yang tamak, tidak jujur, menipu dan terlibat dalam perniagaan yang tidak berdaftar, haram dan meragukan tidak lagi dapat mengelakkan cukai, sudah tentu hasil yang dikutip lebih baik berbanding di bawah SST ketika ini. 

Siapakah yang hendak dilindungi oleh Ku Li? Rakyat atau peniaga yang tamak dan menipu ini?

Ku Li juga bercakap seolah-olah ekonomi negara sedang mengalami krisis yang maha hebat. Sekali lagi, amat menghairankan apabila Ahli Parlimen BN sendiri seolah-olah tidak menyedari kewujudan dan tidak membaca laporan ekonomi yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia dan penilaian oleh IMF baru-baru ini. 

Mungkin Ku Li tidak sedar laporan BNM menyebut:-

1. Ekonomi Malaysia mencatat pertumbuhan yang lebih kukuh sebanyak 6.0% pada tahun 2014 (2013: 4.7%), didorong oleh kekuatan yang berterusan dalam permintaan domestik swasta dan disokong oleh peningkatan dalam prestasi perdagangan luar.

2. Kadar pengangguran menurun kepada 2.9%. 

3. Lebihan akaun semasa melebar berbanding tahun sebelumnya manakala tahap rizab antarabangsa kekal tinggi dan lebih daripada mencukupi untuk memenuhi kewajipan jangka pendek dan menyediakan penampan yang mencukupi terhadap kejutan luaran.

4. Jumlah aset BNM berjumlah RM427.6 bilion dengan keuntungan bersih sebanyak RM6.4 bilion bagi tahun kewangan berakhir 31 Dis 2014. BNM mengisytiharkan dividen sebanyak RM3.0 bilion kepada Kerajaan bagi tahun 2014

Ku Li juga mungkin tidak membaca laporan Lembaga Eksekutif Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) pada 13 Februari, 2015, yang menyimpulkan Perkara IV Rundingan 1 dengan Malaysia antaranya seperti berikut:-

1. Ekonomi yang pelbagai di Malaysia terus menunjukkan prestasi yang baik pada tahun 2014. Pertumbuhan pesat kepada 5.9 peratus, disokong oleh permintaan domestik swasta yang kukuh dan pemulihan dalam eksport. Kos elektrik yang rendah membantu membendung inflasi kepada 3.1 peratus walaupun selepas penghapusan subsidi bahan api dan kenaikan tarif elektrik. Trend pelaburan kekal meningkat, mencapai 26.8 peratus daripada KDNK pada tahun 2014, didorong oleh keadaan kewangan yang akomodatif dan perbelanjaan awam yang berterusan ke atas infrastruktur. 

2. Penyatuan fiskal adalah tepat pada masanya, dengan kadar yang sesuai, dan kekal di landasan yang betul. Kerajaan baru-baru ini menyemak semula bajet persekutuan yang menyebabkan sedikit perubahan pada siling defisit bajet, kepada 3.2 peratus daripada 3.0 peratus KDNK, dalam tindak balas yang tepat dan pragmatik kepada penurunan harga minyak mentah antarabangsa yang mendadak baru-baru ini. Mereka mengambil tindakan fiskal yang berani pada tahun 2014, meneruskan gerakan beberapa tahun lagi bagi mengurangkan subsidi yang tinggi dan tidak tersasar.

Mengenai soal hutang negara pula, seperti yang telah berulang kali diulas bahawa hutang negara masih berada di dalam keadaan terkawal, iaitu di bawah paras 55% KDNK. Jumlah bayaran khidmat hutang dalam Bajet 2015 kekal stabil pada kadar 9 - 10.3% daripada jumlah hasil pendapatan negara.
Manakala mengenai soal Hutang Domestik, statistik BNM pada tahun 2013 menunjukkan bahawa ia meningkat akibat krisis kewangan global. Sebahagian besar Hutang Domestik ini disumbangkan oleh rakyat Malaysia, terutamanya disebabkan oleh pembelian hartanah (52%), baik untuk kediaman (44%) dan bukan kediaman (8%), pembelian kenderaan (18%), hutang peribadi (17%), pembelian saham (6%), kad kredit (4%) dan lain-lain hutang (3%).Dalam hal ini bukannya BNM langsung tidak mengambil sebarang langkah untuk mengawalnya. Antara langkah yang diambil oleh BNM adalah dengan mengeluarkan Garis Panduan Amalan Pembiayaan Bertanggungjawab yang menetapkan kelayakan permohonan pinjaman bank perlu berdasarkan pendapatan bersih dan bukan lagi pendapatan kasar pemohon. BNM juga mengehadkan tempoh pembiayaan pinjaman kenderaan dan pembelian rumah.

Di bawah garis panduan tanggungjawab pembiayaan ini, permohonan pemohon juga dinilai berdasarkan potongan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan cukai serta mengambil kira semua tanggungan hutang semasa melibatkan segmen runcit seperti pembiayaan kediaman, kenderaan, kad kredit dan kad caj, pinjaman peribadi termasuk kemudahan overdraf dan pembiayaan bagi pembelian sekuriti kecuali pembiayaan margin saham.

Nampaknya banyak perkara yang tidak diketahui oleh Ku Li dan menjelaskan kenapa Ku Li sudah tidak lagi relevan.

Bagi penulis sendiri, Ku Li bukanlah politikus yang penulis hormati kerana beberapa sebab, antaranya, pertama penulis tidak nampak pencapaiannya yang hebat sebagai Menteri Kewangan suatu ketika dulu, kedua, Skandal BMF berlaku pada zaman Ku Li menjadi Menteri Kewangan, ketiga, dalam melaksanakan agenda Bumiputera, Ku Li tidak setanding Tun Daim Zainuddin yang lebih menonjol dalam melahirkan ramai jutawawan Bumiputera dan mempertingkatkan agenda Bumiputera, keempat, sikap tidak dapat menerima kekalahan (sore loser) dalam pemilihan parti dan perbuatan khianat penyokongnya telah mengakibatkan pendaftaran UMNO dibatalkan, kelima, tindak tanduk dan disiplinnya sebagai wakil rakyat BN dalam isu Wang Minyak Kelantan, penglibatannya dalam video klip `Undilah' dan perbualan twitternya dengan Lim Kit Siang sebelum PRU-13.

5 comments:

kluangman said...

Perkembangan dan pertumbuhan ekonomi negara dalam keadaan biasa tetapi kerajaan boros berbelanja dalam keadaan peningkatan hutang negara yang sangat besar.

Paras kemiskinan yang ketara menyebabkan kerajaan melaksanakan Brim tetapi dalam masa yang sama memberi beban kepada rakyat dengan perlaksanaan GST.

Kebimbangan kerana kerajaan selalu gagal mengawal dan memantau harga barang kerana Pengeluar, Pemborong lebih cerdik dan monopoli.

Kebimbangan walaupun peningkatan hasil cukai kepada kerajaan tetapi ke mana dan di mana ianya dibelanja. Trend semsa menunjukkan Najib boros berbelanja kerana tidak bijak memberi keutamaan.

Dan lebih membimbangkan peningkatan cukai kerajaan digunakan untuk membayar hutang 1MDB dan pembangunan kesejahteraan kepada rakyat adalah dongeng sahaja.

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Mohd Noor Zahrin said...

Salam mullah qadammullah..jika gst ni baik utk rakyat dan negara sudah lama ianya diperkenalkan..di zaman perdana menteri tun m sebagai pemerintah ianya sudah di jalankan tetapi ianya tidak bagus buat rakyat..sbb itulah tun mahathir tidak jalankan gst.setiap benda yang baik sudah tentu rakyat menyokong akan tetapi kalau tak baik sudah pasti rakyat tidak mahu menyokong..setakat fakta benda itu di atas graf sesiapa pun boleh buat ulasan..undang-undang dunia semua boleh buat dan semua boleh padam.tetapi undang-undang akhirat tidak boleh diubah..kalau faisal ni berani sila emailkan di blog anda penyata dari luar negara tentang pengaliran wang ringgit kita ini.serta surat perhutangan negara kita kepada pemberi pinjaman..kalau beranilah ..bolehkah di letak dalam blog tuan..dalam kesusahan rakyat elaun menteri-menteri kabinet serta menteri dinaikkan oleh kerana rungutan oleh mereka katanya serta kos sara hidup tinggi katanya...tetapi adakah mereka pandang kepada kesusahan rakyat .dan adakah mereka sedar rakyat inilah yang banyak memberi sumbangan kepada negara ini serta kepada kerajaan pemerintahnya..tuan saya nak tanya apakah sumbangan najib pada negara kita ini...dan apakah kemajuan yang beliau wujudkan dinegara ini..saya rasa tidak ada langsung.lagi perabiskan boreh adalah..najib membawa kemajuan negara serta mengharumkan nama negara di mata dunia dgn kes-kes berprofil tinggi seperti al tantuya..1mdb..nfc..serta memacam lagi dan terkenal dgn negara korup..ya memang hakikatnya kapal selam yang malaysia beli memang tak boleh menyelam inilah hakikatnya..saya bercakap bukan sesuka hati akan tetapi saya sendiri bersembang dgb krew kapal itu sendiri..bila kakitangan kerajaan berpangkat kanan..tidak mengikut katanya atau menyokong tindakannya itu orang itu akan menjadi musuhnya dan org itu akan difreeze kannya..serta ditarik balik ke istimewaannya..jika kita fikir secara logik kenapa banyak pegawai kerajaan berpangkat tinggi bila abis service ..kenapa ramai diantara mereka memasuki parti pembangkang..cuba tuan terangkan kepada rakyat ini..sbb saya ramai bercampur dgn kakitangan kerajaan dari kelas A ..hingga ke bawah banyak rungutan korup yang terjadi didalam jabatan..boleh terangkan kepada kami..tuan tak payah berdebat dgn tun m...tuan berdebat dgn saya aja sudah sbb tun m bukan taraf tuan utk berdebat..kalau tuan pandai berdebat dan mentadbir sudah tentu tuan jadi perdana menteri..oleh itu saya cabar tun faisal berdebat dgn saya..saya tak takut.saya hanya takut pada allah swt..kerana hidup mati saya adalah hakmiliknya..dan saya lihat ramai menteri-menteri yang tak takut akan allah swt..kalau mereka takut perkara ini tidak akan terjadi di pentadbiran negara kita...

Mohd Noor Zahrin said...

Salam mullah qadammullah..jika gst ni baik utk rakyat dan negara sudah lama ianya diperkenalkan..di zaman perdana menteri tun m sebagai pemerintah ianya sudah di jalankan tetapi ianya tidak bagus buat rakyat..sbb itulah tun mahathir tidak jalankan gst.setiap benda yang baik sudah tentu rakyat menyokong akan tetapi kalau tak baik sudah pasti rakyat tidak mahu menyokong..setakat fakta benda itu di atas graf sesiapa pun boleh buat ulasan..undang-undang dunia semua boleh buat dan semua boleh padam.tetapi undang-undang akhirat tidak boleh diubah..kalau faisal ni berani sila emailkan di blog anda penyata dari luar negara tentang pengaliran wang ringgit kita ini.serta surat perhutangan negara kita kepada pemberi pinjaman..kalau beranilah ..bolehkah di letak dalam blog tuan..dalam kesusahan rakyat elaun menteri-menteri kabinet serta menteri dinaikkan oleh kerana rungutan oleh mereka katanya serta kos sara hidup tinggi katanya...tetapi adakah mereka pandang kepada kesusahan rakyat .dan adakah mereka sedar rakyat inilah yang banyak memberi sumbangan kepada negara ini serta kepada kerajaan pemerintahnya..tuan saya nak tanya apakah sumbangan najib pada negara kita ini...dan apakah kemajuan yang beliau wujudkan dinegara ini..saya rasa tidak ada langsung.lagi perabiskan boreh adalah..najib membawa kemajuan negara serta mengharumkan nama negara di mata dunia dgn kes-kes berprofil tinggi seperti al tantuya..1mdb..nfc..serta memacam lagi dan terkenal dgn negara korup..ya memang hakikatnya kapal selam yang malaysia beli memang tak boleh menyelam inilah hakikatnya..saya bercakap bukan sesuka hati akan tetapi saya sendiri bersembang dgb krew kapal itu sendiri..bila kakitangan kerajaan berpangkat kanan..tidak mengikut katanya atau menyokong tindakannya itu orang itu akan menjadi musuhnya dan org itu akan difreeze kannya..serta ditarik balik ke istimewaannya..jika kita fikir secara logik kenapa banyak pegawai kerajaan berpangkat tinggi bila abis service ..kenapa ramai diantara mereka memasuki parti pembangkang..cuba tuan terangkan kepada rakyat ini..sbb saya ramai bercampur dgn kakitangan kerajaan dari kelas A ..hingga ke bawah banyak rungutan korup yang terjadi didalam jabatan..boleh terangkan kepada kami..tuan tak payah berdebat dgn tun m...tuan berdebat dgn saya aja sudah sbb tun m bukan taraf tuan utk berdebat..kalau tuan pandai berdebat dan mentadbir sudah tentu tuan jadi perdana menteri..oleh itu saya cabar tun faisal berdebat dgn saya..saya tak takut.saya hanya takut pada allah swt..kerana hidup mati saya adalah hakmiliknya..dan saya lihat ramai menteri-menteri yang tak takut akan allah swt..kalau mereka takut perkara ini tidak akan terjadi di pentadbiran negara kita...

Mohd Noor Zahrin said...

Salam mullah qadammullah..jika gst ni baik utk rakyat dan negara sudah lama ianya diperkenalkan..di zaman perdana menteri tun m sebagai pemerintah ianya sudah di jalankan tetapi ianya tidak bagus buat rakyat..sbb itulah tun mahathir tidak jalankan gst.setiap benda yang baik sudah tentu rakyat menyokong akan tetapi kalau tak baik sudah pasti rakyat tidak mahu menyokong..setakat fakta benda itu di atas graf sesiapa pun boleh buat ulasan..undang-undang dunia semua boleh buat dan semua boleh padam.tetapi undang-undang akhirat tidak boleh diubah..kalau faisal ni berani sila emailkan di blog anda penyata dari luar negara tentang pengaliran wang ringgit kita ini.serta surat perhutangan negara kita kepada pemberi pinjaman..kalau beranilah ..bolehkah di letak dalam blog tuan..dalam kesusahan rakyat elaun menteri-menteri kabinet serta menteri dinaikkan oleh kerana rungutan oleh mereka katanya serta kos sara hidup tinggi katanya...tetapi adakah mereka pandang kepada kesusahan rakyat .dan adakah mereka sedar rakyat inilah yang banyak memberi sumbangan kepada negara ini serta kepada kerajaan pemerintahnya..tuan saya nak tanya apakah sumbangan najib pada negara kita ini...dan apakah kemajuan yang beliau wujudkan dinegara ini..saya rasa tidak ada langsung.lagi perabiskan boreh adalah..najib membawa kemajuan negara serta mengharumkan nama negara di mata dunia dgn kes-kes berprofil tinggi seperti al tantuya..1mdb..nfc..serta memacam lagi dan terkenal dgn negara korup..ya memang hakikatnya kapal selam yang malaysia beli memang tak boleh menyelam inilah hakikatnya..saya bercakap bukan sesuka hati akan tetapi saya sendiri bersembang dgb krew kapal itu sendiri..bila kakitangan kerajaan berpangkat kanan..tidak mengikut katanya atau menyokong tindakannya itu orang itu akan menjadi musuhnya dan org itu akan difreeze kannya..serta ditarik balik ke istimewaannya..jika kita fikir secara logik kenapa banyak pegawai kerajaan berpangkat tinggi bila abis service ..kenapa ramai diantara mereka memasuki parti pembangkang..cuba tuan terangkan kepada rakyat ini..sbb saya ramai bercampur dgn kakitangan kerajaan dari kelas A ..hingga ke bawah banyak rungutan korup yang terjadi didalam jabatan..boleh terangkan kepada kami..tuan tak payah berdebat dgn tun m...tuan berdebat dgn saya aja sudah sbb tun m bukan taraf tuan utk berdebat..kalau tuan pandai berdebat dan mentadbir sudah tentu tuan jadi perdana menteri..oleh itu saya cabar tun faisal berdebat dgn saya..saya tak takut.saya hanya takut pada allah swt..kerana hidup mati saya adalah hakmiliknya..dan saya lihat ramai menteri-menteri yang tak takut akan allah swt..kalau mereka takut perkara ini tidak akan terjadi di pentadbiran negara kita...

Popular Posts