Thursday, June 27, 2013

Fitnah - Selepas Rafizi, Ong Kian Ming, Zairil dan Justin bakal dipenjara?


Pemimpin PR memang terkenal dengan fitnah dan pembohongan. Baik pemimpin yang ada masalah moral seperti Anwar Ibrahim, ulama suu' dalam Pas seperti Dr Mahfoudz mahupun pemimpin muda PR, mereka memang sudah terdidik dan terbiasa melakukan pembohongan dan fitnah. Kalau pemimpin dah macam tu, apa lagi para pencacai termasuk cybertrooper mereka seperti Red Bean Army.

Terbaru, tiga orang Ahli Parlimen DAP bakal menghadapi tindakan undang-undang kerana didakwa memfitnah Menteri Sumber Manusia Datuk Richard Riot Jaem. Saya memang berharap lebih ramai lagi pemimpin BN yang menyaman pemimpin PR yang sering memfitnah mereka. Harapan saya yang lebih besar adalah untuk melihat Peguam Negara menyaman pemimpin pembangkang yang memfitnah kerajaan, kementerian dan agensi di bawahnya. Salah satu saman yang sedang saya nantikan adalah saman terhadap Latheefa Koya yang menipu kononnya ada 300,000 warga India yang dinafikan kewarganegaraan mereka. Bila mau bikin? 


Dakwaan Ijazah Palsu: Richard Riot Akan Ambil Tindakan Undang-Undang Terhadap MP DAP
“Saya dengan sekeras-kerasnya membidas kandungan kenyataan mereka. Kerana ia dilakukan di luar Dewan Rakyat, apa yang saya akan lakukan ialah meminta peguam-peguam saya mengendalikan hal ini,” katanya kepada pada pemberita di sini, Rabu.
Beliau menambah, ia merupakan tuduhan “fitnah yang serius”.
“Ijazah Sarjana saya dalam Sumber Manusia daripada Hertfordshire, London, begitu juga Ijazah saya dalam Sumber Manusia. Sebab itu saya dalam Kementerian Sumber Manusia.
“Sebagai menteri yang bertanggungjawab, saya membidas perkara ini sebagai satu fitnah. Biar peguam saya mengendalikannya.”
Terdahulu, Ong, bersama dua lagi Ahli Parlimen mendakwa kedua-dua Riot dan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Ewon Ebin memiliki ijazah palsu.
Ong berkata, dalam laman web Kementerian Sumber Manusia, Riot disenaraikan memiliki ijazah ‘Charted Institute of Business Management’ di Ireland, dan Universiti Preston di Amerika Syarikat (AS).
Katanya, Universiti Preston adalah sangat terkenal sebagai universiti yang palsu sebagaimana dilaporkan oleh beberapa laporan akhbar, sambil menambah bahawa beliau tidak dapat menjumpai laman web untuk Charted Institute of Business Management’ Ireland.
Ong menggesa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak supaya kedua-dua individu itu meletakkan jawatan sekiranya beliau serius terhadap integriti dalam Kabinetnya.
Mengenai isu Ewon, Riot tidak mengulasnya.
“Saya hanya tahu tentang diri saya.”
Katanya, beliau tidak tahu di mana Ong mendapat maklumat mengenai “ijazah palsu” dan di mana sahaja mereka mendapatkannya tidak penting.
“Apabila Perdana Menteri melantik seseorang menyertai Kabinetnya, beliau akan memastikan pilihannya itu dalam menjalankan tugas. Dan tugas di Kementerian Sumber Manusia bukannya mudah,” kata Riot.
No comments:

Popular Posts