Saturday, March 30, 2013

Defisit Selangor, Pulau Pinang lebih RM200 juta #ubahSgor #ubahPenang #tolakPRRamai yang menyesal undi PR semasa PRU2008, kononnya untuk perubahan. Memang mereka dapat perubahan - tetapi perubahan dari yang ELOK kepada yang LEBIH BURUK, bukan yang LEBIH BAIK. Mereka kononnya undi untuk REFORMASI - tapi di Pulau Pinang, Kedah dan Selangor nampaknya tiada apa-apa REFORMASI yang signifikan, apa lagi di negeri Kelantan - 23 tahun dalam kemunduran - pembangunan fizikal dan sahsiah. 5 tahun PR memerintah Pulau Pinang, Kedah, Selangor, 23 tahun Kelantan, REFORMASI hanya sekadar slogan dan sudah menjadi REFORBASI dan MANIFESTO BUKAN JANJI. Sedangkan 4 tahun Najib Razak penuh TRANSFORMASI. Jangan lakukan kesilapan yang sama, jangan menyesal sehingga ke anak cucu...

[EKONOMI] SELANGOR DAN PENANG BERSAING ANGKA DEFISIT SESAMA SENDIRI - 
#SAYANGISELANGOR #UBAHPENANG #PRU13
Written By Team Media Selangor on Saturday, 30 March 2013 | 09:32Defisit mencecah RM200 juta

Apakah persamaan antara kerajaan negeri Pulau Pinang dan Selangor? 

Jawapannya mudah. Kedua-dua negeri ini diperintah oleh pakatan PKR-Dap-Pas setelah mereka memenangi pilihanraya umum 2008 yang lalu.

Selain dari itu, perkembangan mutakhir juga menunjukkan 'trend' atau kecenderungan yang sama di antara kedua-dua pentadbir negeri tersebut.

Kedua-dua negeri Pulau Pinang dan Selangor boleh dikatakan sebagai antara negeri yang terkaya di Malaysia dengan pelaburan asing dan perindustrian menjana pendapatan negeri-negeri tersebut.

Iroinya, "kadar defisit" ditunjukkan bagi tahun 2012 dan suku tahun pertama 2013 dengan masing-masing mencecah angka RM262.04 juta (Pulau Pinang) dan RM200 juta (Selangor).

Di Pulau Pinang, selain defisit yang tinggi ketua menterinya, Lim Guan Eng telah memutuskan untuk membina sebuah terowong dasar laut bagi menghubungkan darat dan pulau mutiara itu. Katanya, ia boleh menjimatkan kos walaupun jambatan kedua Pulau Pinang sudah pun dipersetujui dilakukan.

 
Defisit mencecah RM262 juta

Manakala bagi negeri Selangor, kemelut simpanan air terawatnya yang berkurangan dan pada tahap kritikal masih menghantui rakyat negeri tersebut.

Keegoan pentadbir negeri yang diketuai oleh Tan Sri Khalid Ibrahim enggan membenarkan SYABAS memulakan projek Langat II selain menolak tawaran kerajaan Negeri Sembilan bagi membekalkan air terawat dilihat sebagai memprejudiskan keperluan utama rakyat negeri itu sendiri.

Air, secara umum adalah keperluan asas selain tempat tinggal dan makanan.

Menyentuh soal tempat tinggal, sekali lagi kedua-dua negeri Selangor dan Pulau Pinang dikecam kerana meminggirkan soal rumah kos murah apabila hanya mementingkan kebenaran dan kelulusan projek perumahan mewah yang bermula dari harga RM300 ribu ke atas sahaja dan memberi keuntungan segera dan berganda kepada pemaju-pemaju perumahan yang bersifat kapitalis dan menekan rakyat.

Dasar-dasar korporat kedua-dua negeri tersebut benar-benar tidak mesra rakyat dan wajar ditolak melalui terjemahan undi pada pilihanraya umum ketiga belas nanti.

No comments:

Popular Posts