Friday, December 9, 2011

PR Kedah malas, rakyat tersiksa bila perkhidmatan bas awam terhenti #MBmalas #GantilahJanganTido


MB malas terus buat hal?

TERPANAS!! PERKHIDMATAN BAS DIHENTIKAN, RAKYAT SUNGAI PETANI TERANIAYA!!

Stesen bas sungai petani..


Masuk hari ni sudah lebih 10 hari perkhidmatan bas tempatan yang membawa penumpang sekitar Tikam Batu, Kota Kuala Muda, Pantai Merdeka dan taman-taman perumahan disekitar Sungai Petani telah dihentikan.

Rasanya beribu-ribu penguna perkhidmatan bas mengalami kesusahan dan derita untuk bergerak dan ke tempat kerja, apabila 'tiada' lagi perkhidmatan bas untuk mereka gunakan.

Sungai Petani bukan seperi Kuala Lumpur yang mempunyai pelbagai kemudahan awam untuk bergerak. Bagi yang berduit, teksi boleh jadi pilihan. Namun bagi yang berpendapatan rendah, hanya bas la menjadi 'pengerak' utama mereka disekitar bandar Sungai Petani.

Namun sejak perkhidmatan bas 'tiada' lagi. Hampir beribu rakyat Sungai Petani menderita, malah kos kehidupan mereka juga meningkat apabila terpaksa menyewa teksi atau mengunakan kenderaan sendiri untuk ke tempat kerja.

Kerajaan negeri dan exco yang terlibat mengetahui perkara ini. Namun hingga sekarang masih tiada jawapan atau tindakan yang mereka lakukan.

Sekurang-kurangnya, bantulah rakyat. Kurangkan bebanan mereka dengan memberikan pilihan yang lain. Kerajaan negeri patut membawa masuk syarkat Bas lain untuk meneruskan perkhidmatan bas di Sungai Petani. Bukan dengan hanya tengok saja rakyat dok susah ni.

Orang nak memerintah, hangpa pun nak perintah. Tapi orang lain dok buat kerja, hangpa boleh dok tengok saja.

Jika nasib rakyat masih tidak terbela, Mc percaya sesuatu yang lebih besar akan berlaku!!

No comments:

Popular Posts