Saturday, February 18, 2012

Skandal #BayanMutiara : DAP makan besar? @dzainalabidinZainal: Tanah tebus guna seluas 41.6 hektar itu telah dijual dengan harga RM1.1 bilion secara rundingan kepada syarikat pemaju hartanah Ivory Group


HOT : SKANDAL TERBARU MELIBATKAN 
PEMIMPIN DAP PULAU PINANG
TERBONGKAR..@dzainalabidin
http://empayar-pemuda.blogspot.com/2012/02/hot-skandal-terbaru-melibatkan-pemimpin.html

Bukan lagi panas...rasanya dah terbakar kot..mungkin itulah yang dirasakan oleh Ketua Menteri paling celaka Lim Guan Eng sekarang ini setelah  Dato' Zainal Abidin Osman, Pengerusi UMNO Negeri Pulau Pinang telah berjaya membongkarkan satu skandal yang paling besar dalam sejarah politik Pulau Pinang melibatkan wang berbillion ringgit.

Dato' Zainal Abidin Osman, Pengerusi UMNO Negeri Pulau Pinang dalam sidang mediannya petang tadi telah mendedahkan bukti dokumen penyelewengan wang rakyat diantara Ivory dan Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang melibatkan berbillion ringgit dan pastinya akan membuatkan Lim Guan Eng bertambah panik dan menjatuhkan imej beliau yang kononnya telus dan transparen.

Penafian demi penafian serta putar belit Lim Guan Eng tentang isu nilai pasaran komoditi terpenting di Pulau Pinang iaitu kawasan tanah tidak mungkin akan dapat ditutup. Tahniah UMNO Negeri Pulau Pinang kerana telah berjaya membongkar wajah sebenar Ketua Menteri Pulau Pinang dan DAP yang selama ini menipu rakyat negeri Pulau Pinang dalam mentadbir negeri Pulau Pinang...

____________________________


Umno Pulau Pinang hari ini mendesak Lim Guan Eng supaya bersara dari politik dan meletakan jawatannya sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang sebagai bukti mengotakan janjinya berbuat demikian jika terdapat bukti bahawa penjualan tanah Bayan Mutiara di sini telah dilakukan secara rundingan.

Pengerusi Umno negeri, Datuk Zainal Abidin Osman berkata, pihaknya mempunyai beberapa bukti bahawa tanah tebus guna seluas 41.6 hektar itu telah dijual dengan harga RM1.1 bilion secara rundingan kepada syarikat pemaju hartanah Ivory Group.

"Antara buktinya ialah surat permohonan kepada pihak Bursa Malaysia untuk membeli dan memajukan tanah berkenaan. Surat itu (Ivory Group kepada Bursa Malaysia) bertarikh 31 Mac 2011 sedangkan tender terbuka yang diiklankan oleh pemilik tanah  berkenaan iaitu Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) tamat pada 31 Disember 2010.

"Ini dengan jelas menunjukkan urusan jual beli tanah di Bayan  Mutiara itu adalah rundingan dan bukan secara tender terbuka, kita ada dokumen-dokumen berkenaan,"katanya pada sidang media di sini hari ini.

Katanya, tender terbuka untuk pembelian tanah itu tidak berlaku dalam erti kata sebenar kerana hanya terdapat dua buah syarikat yang menyertai tender itu.

Menurutnya, kerajaan negeri juga tidak mempamerkan nama syarikat yang menyertainya  dengan harga yang ditawarkan oleh mereka selepas tawaran tender tutup pada 31 Disember 2010.

Zainal berkata Lim, yang juga Setiausaha Agung DAP, telah mencabar bahawa beliau akan meletak jawatan dan bersara dari politik jika Umno boleh membuktikan dakwaan bahawa tanah itu dijual secara rundingan.

Tanah yang dianggap sebagai "bernilai amat tinggi" itu adalah kawasan paling strategik kerana berdekatan dengan Jambatan Pulau Pinang, Zon Perdagangan Bebas dan Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Pada perkembangan lain, Zainal Abidin berkata Umno Pulau Pinang  turut mempersoalkan pembinaan rumah bertingkat setinggi 16 tingkat di Batu Kawan dekat sini kerana kerajaan negeri tidak membina rumah kos  murah.

"Rumah yang akan dibina di kawasan berkenaan adalah RM72,000  hingga RM220,000, apa yang kita pertikaikan ialah mengapa tiada rumah kos murah yang berharga RM42,000 sedangkan projek itu dibina atas tanah PDC," katanya. - Bernama 


Lu mau kelentong apa lagi?

No comments:

Popular Posts