Monday, October 17, 2011

#BNbagus PTPTN kepada Ujrah: Apa alasan mahasiswa lagi?

Peminjam PTPTN boleh tukar kepada kaedah Ujrah - Khaled

17/10/2011 2:41pm

PUTRAJAYA 17 Okt. – Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan membuka semula peluang kepada peminjam untuk menukar pinjaman pendidikan mereka kepada sistem pinjaman Islam atau Ujrah bermula 1 Januari depan.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, peluang itu wajar digunakan sepenuhnya oleh peminjam, memandangkan tawaran bertukar kepada sistem Ujrah tersebut sepatutnya berakhir 30 September lepas.

“Walau bagaimanapun, ia berasaskan hutang semasa dan tidak ”backdated kepada 1 Jun 2008,” katanya kepada pemberita, selepas perhimpunan bulanan kementerian itu, di sini hari ini.

Sehingga bulan lepas, seramai 55,546 peminjam PTPTN memilih bertukar kepada sistem Ujrah yang menawarkan bayaran upah satu peratus setahun berkuat kuasa 1 Jun 2008, berbanding sistem konvensional yang menetapkan kadar tiga peratus.

Terdahulu ketika berucap, Khaled berkata, PTPTN juga masih membuka peluang kepada peminjam yang berhasrat mendapatkan penurunan kos pentadbiran daripada tiga dan lima peratus kepada satu peratus untuk membuat pembayaran penuh hutang, tanpa perlu bertukar kepada Ujrah.

"Mereka yang membuat penyelesaian penuh sebelum 31 Disember ini, akan dilaraskan akaun mereka secara backdated mulai 1 Jun 2008 dan PTPTN akan mengembalikan apa-apa lebihan kepada peminjam,” kata beliau.

Katanya sehingga bulan lepas, seramai 1,518 peminjam telah membuat penyelesaian penuh dan layak diberikan bayaran balik dengan jumlah keseluruhan RM1.2 juta. - Bernama

No comments:

Popular Posts