Monday, January 11, 2010

Murphy Pakiam - you are responsible for all these madness...


31 Disember 2009, tarikh bermulanya segala kegilaan ini.

KUALA LUMPUR, Dec 31 (Bernama) -- The Catholic weekly magazine, Herald, can use the word "Allah" in its publications, the High Court here ruled on Thursday. Justice Datuk Lau Bee Lan, in her oral decision, held that the Herald had the constitutional right to use the word in the magazine to propagate the Christian religion but not Islam.

She said that pursuant to Article 11(4) of the Federal Constitution, it was an offence for non-Muslims to use the word "Allah" to Muslims to propagate the religion. But it was not an offence for non-Muslims to use the word to the non-Muslims for the purpose of religion, she added. Pursuant to Articles 11 and 12 of the Federal Constitution, the Herald had the constitutional right to use the word in respect of instruction and education of the congregation in the Christian religion.
Article 10 allowed it to use the word in the exercise of its right to freedom of speech and expression, she said. Lau said the decision by the Home Minister prohibiting Herald publications from using the word "Allah" in the magazine was illegal, null and void.

She said the minister had also failed to adduce evidence that the use of word would threaten national security and create misunderstanding and confusion among Muslims.

On Feb 16, Archbishop Tan Sri Murphy Pakiam filed for a judicial review on the usage of the word "Allah" in the church's publications, naming the Home Ministry and the government as respondents. He claimed that the word 'Allah' was not exclusive to the religion of Islam. On Jan 7, the Home Minister approved the Herald's publishing permit for the period Jan 1 to Dec 31, 2009, on condition that the word "Allah" was not used in it and the words "Restricted" must be printed on the weekly's front page whereby it could only be circulated to Christians and at churches only. The Home Minister had justified the ban on grounds of national security and to avoid misunderstanding and confusion among Muslims.
-- BERNAMA

Sehingga hari ini, sudah ada 7 gereja dan 2 surau telah diserang. Adakah jumlah serangan dan intensitinya akan meningkat? Tiada siapa yang mengetahuinya bagaimanapun sudah ada pesanan ringkas (SMS) untuk penganut agama Krsitian berhimpun untuk memprotes di Assumption Church, Petaling Jaya pada 13 Januari. Eloklah begitu - Gereja Katolik memulakan, orang Islam memprotes dan sekarang penganut Kristian pula memprotes balas. Selepas ini apa pula?

Saya mengutuk sekeras-kerasnya perbuatan menyerang rumah ibadat, surau dan gereja. Ia sesuatu yang dilarang oleh Islam walaupun di dalam waktu peperangan.

In my article `Suara Ulama sebenar dinantikan', I have asked those who wanted to participate in the protest to differ themselves from those who were involved in street demonstrations organised by some other parties before. Firstly, they shouldn't question the integrity of the judge and judiciary system. Secondly, do not let the protest to spill over onto the street and cause public inconveniences; and worse, destruction of public and private properties and belongings. Thirdly, they should maintain order and follow the police instruction; they should disperse when ask to do so by the police. Finally, they must be careful with their banners and speeches, because it is not the fault of the Christians but Herald - Catholic Magazine and Murphy Pakiam's.

When Metro Tabenacle Church was torched, unfair reporting by the press and online media portals has made Muslims angrier. Press and some online media portals were irresponsible enough to jump into conclusion and suggested as if the incident was done by the Muslims.

As far as I am concerned, those who were involved in peace demonstration all over the nation are not too desperate to start attacking the church. It is very much unnecessary (for now). They still have faith in the court, the PM and the Malay Rulers to be able to solve this issue amicably and I am very sure that they will let those responsible to execute their role first.

To blame the Muslims and make them responsible is despicable. It shows that some of them are so parochial minded that they refrained themselves from considering other possiblities besides `it was done by Muslims'.

They are so parochial that they discounted the fact that there might be third parties who do not want Malaysian to live in peace and harmony and they would do anything to spark hatred and tense among Malaysian of different belief and race. It could also be done by opposition party. This might be one of their propaganda to lure votes in the coming Sarawak State Election. May be it is done by the Christians themselves to gain sympathy from the world community. It could be CIA-sponsored or many other possibilities that a mind could and couldn't think of.

A responsible press should not jump into blaming game which can cause anger of the Muslims and must allow the police to do their investigation.

And for all unwated incidents that have taken place in the country; Murphy Pakiam - you're responsible!!!

13 comments:

Anomie68 said...

Pelik juga ya, pihak yang melalui process undang-undang yg diperuntukkan oleh kerajaan yg sedia ada dibebankan tanggungjawab ini. Kerajaan sudah terlepas dari tanggungjawab menjaga keamanan negara. Walau bagimanapun kerajaan BN sedah melewati zaman kegemilangannya. Ibarat roda, zaman BN menuju ke bawah. Orang Melayu tidak perlukan pembelaan dari UMNO utk selamanya, kerana terbukti bangsa melayu boleh survive dari zaman sebelum UMNO wujud lagi. Nabi pernah memberi gambaran agama islam akan bangkit kembali di akhir zaman. Zaman kebangkitan islam di akhir zaman bermula dari timur. Malaysia juga dari timur. Tidak salah bagi rakyat malaysia untuk berlumba utk merealisasikan gambaran nabi ini (Sepertimana salahuddin al-ayubi berlumba utk menawan palestine, setelah nabi memberi gambaran se demikian). Utk merealisasikan gambaran itu, penganut islam di malaysia perlu mempunyai sikap/pemikiran global. Bukan setakat cukup mengamalkan islam utk golongan org melayu sahaja. Mustahil orang UMNO dgn pemikiran sempit ketuanan melayu mereka dapat membawa obor-obor islam. Mungkinkah Allah akan memberi golongan yg membawa obor-obor islam dari kalangan org yg lebih baik dari org melayu, itu tidak mustahil.

Tun Faisal Ismail bin Aziz said...

alhamdulillah kerana UMNO dan BN masih bersikap melindungi kerana perubahan tak semestinya baik; dan manusia tak perlu berubah semata2 nak ikut trend; kalau itu pemikiran sempit maka sdr boleh buang terus Islam, kerana Islam ttp mengekalkan perkara2 yg bersifat fundamental dan mempertahankan tradisi dalam mempuat sesuatu keputusan fiqh, tauhid malah akhlaq. Mungkin sdr sendiri tak faham apa yg sdr kata kerana mungkin sdr beranggapan negara yg begitu terbuka dan tidak mempertahankan tradisi itu jauh lebih baik dr mana2 negara di dunia ini - kelakarnya. Mungkinkah Amerika negara terbaik pilihan sdr kerana dasar2nya? pemikiran sdr mungkin tak sempit; tp lunyai dan terpesong :D

Tun Faisal Ismail bin Aziz said...

saya suka ini - "Orang Melayu tidak perlukan pembelaan dari UMNO utk selamanya, kerana terbukti bangsa melayu boleh survive dari zaman sebelum UMNO wujud lagi." - sbb ini bukti fikiran sdr lunyai dan terpesong. 500 tahun di bawah penjajahan - survival sudah cukup bagus bg sdr? :) sememangnya sdr kelakar dan tahu apa yg sdr katakan; u just parroting wht was said by sm1 years ago without understanding wht it means, such a pity - does tht mean the Malay `survival' under colonials was nothg different thn wht we are enjoying rite now? and in fact, hey you re glad tht we `survive' ... hmmmm .... :)

YANG GAMBI said...

Salam Tun, inilah kesempatan yang hendak di ambil oleh musuh-musuh dalam negara........

Kawan setuju sangat kalau kerajaan membenarkan tentera ambil alih mengawal gereja-gereja dan kuil-kuil di Malaysia......... pastikan keamanan..

Yang kawan pelik, mengapa pihak berkuasa alpa dengan isu ini, sedangkan seluruh gereja dalam negara diarahkan PM dan TPM untuk dikawal dan diawasi.... mengapa masih ada yang lalai dengan arahan ini....

10 BUDAK HITAM said...

Assalamualaikum saudara,

Dalam kita bersama-sama menongkah arus dan memperjuangkan setiap idea dan pendekatan ke arah kemakmuran dan keamanan sejagat,saya mohon jasa baik saudara untuk letakkan blog saya,

http://10sibudakhitam.blogspot.com/

dalam blog list saudara.Blog saudara juga telah saya masukkan dalam list saya agar kita dapat sama-sama berkongsi memartabatkan agama dan bangsa tercinta.

Saya dengan ini juga secara rasminya menjadi followers blog saudara.

Dalam memantapkan ukhwah dan merapatkan saf, harapan saya agar dapat kita sama-sama jadi followers blog dan buktikan pengikut kita lebih ramai bersatu-padu dalam menegakkan agama,bangsa dan negara.Tunjukkan inilah generasi maya yang bersatu dalam perjuangan di alam siber.

Menjadi followers di blog saya di http://10sibudakhitam.blogspot.com, saya dahului dengan ucapan terima kasih.

Salam ukhwah dari 10 Si Budak Hitam..Assalamualaikum.

Anomie68 said...

Setiap sesuatu sesuai dgn zamannya.
UMNO sesuai utk melayu pada zaman silamnya dan ianya tidak sesuai utk zaman yang akan datang.
Setiap manusia berjuang kepada yg lebih baik.
Kalau dulu umat melayu berjuang untuk membebaskan diri dari penjajah.
Ada yang gagal dan ada yang wujud pada masa dan ruang yg tepat seperti UMNO, dan mereka berjaya.
DEB, satu dasar yg sesuai pada masanya, memberi peluang kepada orang melayu utk buat 'jump-start'
supaya dapat bersaing dgn sihat dgn bangsa lain. Satu dasar yg amat bagus. Tetapi ianya bukan untuk selamanya.
Dasar itu gagal bila lebih 50 tahun, ia masih diperlukan bukan untuk menolong golongan melayu yg memerlukan.
Masalahnya, bukan dasar tersebut tidak mempunyai peluang utk berjaya, tetapi disalah gunakan utk menjadikan
org melayu sentiasa bergantung kepada kerajaan/bn/umno.
Ini adalah baik utk parti politik yang mengharapkan agar undi org melayu tidak berubah ke parti lain.
Tetapi bukan semua melayu yang sanggup bergantung kepada tali sepanjang masa. Mereka terasa malu apabila kejayaan
yang mereka kecapi disandarkan kepada sistem penindasan DEB. Adakah seorang melayu berbangga apabila kejayaannya diperlekehkan
disebabkan satu dasar yg tidak ada hujungnya dan dianggap diskriminasi. Semua orang akan lebih suka jika kejayaan melayu itu
ditafsirkan sebagai kejayaan kerajaan malaysia disebabkan memperkenalkan satu dasar yg membantu rakyat yg tidak mampu
tidak mengira bangsa untuk bersaing secara terbuka di dalam dan luar negara. dan dasar tersebut bersifat sementara sahaja.
Orang melayu seperti inilah yg kita katakan sentiasa berjuang kearah yang lebih baik,
seperti mana nabi mahukan ibadah kita hari ini lebih baik dari semalam.
Adakah saya bangga dengan sekadar melayu bole survive tentunya tidak, kerana saya tak bole survive kalau saya tidak
berusaha kearah yg lebih baik. Adakah saya bangga dgn sistem amerika, tentu tidak.
amerika ada masa dan ruangnya sendiri, dan mereka menuju ke bawah.

Tun Faisal Ismail bin Aziz said...

sdr anomie68,

1. mudah nak berckp jika sdr tak tunjukkan identiti sdr yg sebenar - lebih mudah utk menipu jika sdr berselindung; dedahkan diri sdr dan biar kami selidiki sejauh mana sdr telah mendapat bantuan dr kerajaan utk survive sejak kecil lg; mungkin mak ayah sdr juga mendapat bantuan dan semua anak sdr masih mendapat bantuan - saya akan hormati sdr jika sdr lakukan itu dahulu.

2. ya, bukan semua bumiputera perlukan bantuan - sbb itu saya tdk pernah mahu menerima bantuan pinjaman buku teks utk anak2 saya; sejak kecil sbg anak guru saya mmg tak pernah mahu utk dpt bantuan dan tak menipu utk dpt bantuan jika tdk layak - sebaliknya ada rakan bukan melayu anak peniaga yg menipu utk dpt bantuan kerajaan.
bila ramai graduan melayu dk dpt pekerjaan - kpd siapakah mereka minta bantuan? pernah sdr tanyakan dlm perniagaan kenapa ada layanan berbeza utk peniaga bumiputera?


Tuduhan bahawa berlaku amalan korupsi dan kronisme dalam Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang menyebabkan kroni UMNO sahaja menjadi kaya. Saya suka hendak menyatakan bahawa bukan orang UMNO sahaja yang mendapat manfaat dari DEB, malah ramai orang Melayu dan Bumiputera, termasuk Orang Asli dan kaum pribumi Sabah dan Sarawak. Dalam bidang pendidikan misalnya, dengan 70 peratus kuota ditempatkan untuk pelajar luar bandar, ramai di antara pelajar Bumiputera mendapat peluang untuk belajar di sekolah yang mempunyai kemudahan yang lebih baik berbanding sekolah di daerah asal mereka.

Dengan kuota juga, sebelum ini, mereka mempunyai tempat untuk belajar di Institusi Pengajian Tingga Awam (IPTA) yang membolehkan mereka berpeluang menjadi golongan profesional, sesuatu yang mungkin di luar jangkauan pemikiran kebanyakan daripada mereka lebih-lebih lagi jika diambil kira kemampuan kewangan ibu bapa mereka. Dalam kalangan mereka ini, termasuklah ramai anak-anak dari negeri Kelantan yang majoriti ibu bapa mereka diketahui sejak 20 tahun yang lalu menyokong Pas.


Melalui pendidikan, ramai Melayu dan Bumiputera luar bandar, di kampung dan di kawasan tanah rancangan seperti FELDA yang mampu menaikkan taraf hidup mereka hanya selepas satu generasi sahaja.


Kedua, penipuan Chen juga dapat kita kenal pasti jika kita mengambil kira siapa sebenarnya yang menguasai pasaran barangan mentah atau raw materials di dalam negara ini. Tahukah kita semua bahawa kaum yang menguasai pasaran barangan mentah ini boleh menentukan siapa (termasuk syarikat Ali Baba mereka) yang akan memenangi tender kerajaan melalui perlindungan harga? Penjawat awam yang mentah dalam selok belok perniagaan dan yang berkepntingan diri seringnya akan terperangkap dengan menjadikan DEB lebih memihak kepada kaum Cina. Selain itu perlindungan juga wujud dalam pasaran yang kononnya terbuka melalui perbezaan harga dan terma kredit terhadap peniaga dari kaum lain.

sdr malu? si tanggang malu dgn ibu bapanya yg miskin wlupun pernah membesar dgn makanan yg dicari ibu bapanya.. :)

sdr malu kerana org kata? x belajarkah lg sdr dgn ayat alquran ttg luqman alhakim dan anaknya yg menunggang keldai?

sdr nak malu - biar saya tgk siapa sdr sebenarnya - dan saya akan bgtahu sdr siapakah sdr utk rasa malu. ada berani?

bg saya tak perlu malu kerana melaksanakan tanggung jwb utk anak bangsanya sendiri. dan saya tak perlu malu semata2 kerana si tanggang spt sdr. :)

Anomie68 said...

Don't shoot the messenger, handle the message please. Tak perlulah
saudara hendak tahu siapa saya, dan hendak selidiki saya pula. Itu adalah antara sebabnya orang
seperti saya mahu 'remain anonymous'.

Saya mengaku saya dan juga keluarga, kampung dsb, mendapat faedah dari dasar DEB.
Itu tidak dipertikaikan. Dan saya mengakui bahawa saya belum sempurna dan bukannya
hebat lagi utk bersaing secara terbuka dgn bangsa lain. Saya mempunyai harapan yang
besar kepada DEB agar ianya digunakan untuk mengajar/melatih saya, keluarga, org kampung agar saya mempunyai
jati diri untuk bersaing dgn bangsa lain. Saya tidak mahu complain sepanjang masa
apa bila saya mempunyai kesusahan menembusi pasaran bangsa lain( jika saya seorang peniaga).
saya tidak mahu mencari jalan mudah seperti memberi alasan yg tak masuk akal apabila saya tidak
berusaha sebaik mungkin kerana saya mempunya 'something to fall back to'.
Kita memberi terlalu banyak kredit kepada bangsa lain, sedangkan kalau kita bergulumang dgn mereka, mereka juga mempunyai
kelemahan sendiri. Bukan semua mereka pandai berniaga, tetapi apabila benda menjadi budaya ianya menjadi
mudah.

Saudara bercakap layanan yg tidak sama kepada peniaga bumiputra, bagi saya itu tidak logik. Dasar berniaga adalah
keuntungan, kecekapan bekerja dan jujur. Memang agak sudah utk cari perniaga bumiputra yg jujur. Hinggakan
ramai peniaga bumiputra pun lebih suka bagi kerja kepada org cina, kerana pengalaman pahit mereka kepada contractor bumi.
Masalah kita adalah sangkaan buruk. Kalau kita offer kerja yg murah, quality sama atau lebih baik dan support yg bagus
org cina tak teragak utk memilih kita, dan saya bercakap dari pengalaman. Kesemua ini sama sahaja samaada anda bisness dlm
atau luar negeri. Jika masalah competition ini tidak beres diperingkat negara macamana kita nak compete globally.

Masalah di atas bukanlah sesuatu yg boleh dibanggakan.
Mengapa perkara tersebut terjadi perlu ditangani. Dari apa yg saya alami kita terlalu jauh dari atasi masalah tersebut.
Seperti tun mahathir kata (saya pernah menjadi supporter beliau), umno corrupt to the core. DEB juga corrupt to the core.
Tidak ada seorang pun dari kalangan pemimpin umno yg berjuang kpd sistem yg lebih baik,
kerana kalau ada pasti kena cantas terlebih dahulu.

Apapun mesej utama saya adalah, DEB mesti menyediakan bumiputra utk compete head-on dipasaran terbuka. Bukan mencari alasan
mudah apabila berlaku masalah.

Tun Faisal Ismail bin Aziz said...

sdr bercerita mcm sdr bagus - so let us prove whether u betul2 bagus atau juz pandai cakap saja.. so why takut jika sdr benar2 bagus? atau sdr hanya pandai cakap dan takut org tahu sebenarnya sdr sendiri byk makan dr bantuan kerajaan and wdnt survive jika tak dpt apa2 bantuan?

umno rotten to the core? - itu pandangan tun m yg tidak tepat. umno has many people yg hold to the struggle and principle - jika umno tdk ada org2 sebegini mungkin lepas PRU 2008 ramai yg dah tinggalkan umno sbb rasakan lebih baik duduk dgn penipu rakyat. ramai pemimpin umno dan ahli umno yg berjuang demi agama, bangsa dan negara - dan jika nak dikata mereka ini semua rotten to the core, saya rasa lebih baik kita main politik populist dan benarkan segala2nya.

sdr ckp psl ekonomi n meniaga mcm sdr pandai ekonomi dan meniaga, sbb itu saya hendak tahu siapa sdr - saya pernah di kementerian dan saya tahu bagaimana seorg bukan melayu yg control tender kerana dia control 10 item dlm suatu tender. dia boleh tentukan sykt mana yg boleh menang. sdr rasa sdr survive? hmmm - saya mahu tgk siapakah sdr yg sgt pandai berkata2 tu - ada berani? klu tak berani, maksudnya sdr tak tau apapun, juz parroting apa yg org kata.. :)

ayah said...

Dude you need to get off your high horse and start thinking like a real man. You, like your other cronies, have a serious ego problem. And don't you worry, I do not vote and never did because political matters do not concern me. But trust when I say that the next GE WILL be ultimately life changing for you and your cronies.


The government DID NOT act accordingly to sustain the safety of those churches. So he gave Metro Tabernacle Church RM500k for damages. Does that account for "sincerity"? As a responsible citizen, do yourself a favour and research more regarding this topic and issue, FROM THE OTHER SIDE. It will do you a world of good if you actually go to youtube and watch those protests and interviews with gov officials.

If they're SO helpful, why is it that on Friday, after the first 3 churches were attacked, the gov said they have "everything under control" and MORE churches got attacked on Saturday and Monday? Nothing happened on Sunday because "Anugerah Juara Lagu" was on and we know who watches those type of shows. After Friday, the IGP had nothing else left to say and pulled in Hishamuddin to answer reporter's questions. He keeps saying the same thing over and over again, as the number of attacked churches begin to soar.

Oooooh you know what else he said? "Do not believe the international media or the internet". Really now? So it's BBC, CNN, The Times UK, Time.com, The Malaysian Insider, The Nut Graph, The Edge Daily AGAINST the gov. Who would you rather believe, Hishamudin or them? Based on the events over the last few days, you know very well what people's choice would be. And it will only be a matter of days before they change their spokesperson.

So try NOT believe everything you read from mainstream newspapers and MAINSTREAM NEWS. A good balance would prove to be fruitful. You know very well that the Inspector General Police is corrupt and is a puppet by the government. He has no other choice, otherwise his job or worse, his life, will not be spared.

Try enhancing your knowledge of the Qur'an by reading this:
http://aljazeera.com/news/articles/39/Prophet-Muhammads-promise-to-Christians.html

Oh and by the way, do not flatter yourself by stating that Catholics are out to convert others. Get your facts right before making such idiotic statements like that.

First and foremost, ask yourself which ONE religion makes it ILLEGAL to convert OUT of it, in Malaysia?
Yup, Islam.

And which religion MAKES IT COMPULSORY for non-Muslims who marry Muslims to CONVERT into Islam?
Yup, Islam.

So who's trying to convert who?

All Catholic/Christian converts are done/conducted willingly.

I'm sorry if you and your ancestors felt oppressed, maybe it's time you guys wake up and start being hardworking for once. Mind you, most of my close friends are practicing Muslim elites, but they have highly-educated and open-minded views and they read and speak Arabic, so they know EXACTLY what it says and do not interpret it to suit their whims and fancies; which is more than what I can say for 95% of Malaysian Muslims.

To our international audience (Allah forbid, should there be any), I deeply apologize on behalf of this author. He might have been abused and bullied as a child. I'm ashamed that yet again, negative news from M'sia made the international headlines. All non-Muslims and some Muslims here are as baffled (if not more) than you. But our religions have taught us that violence is not the answer.

And for the author's puny brain:
http://thenutgraph.com/allah-issue-who-started-it

Oh, and if those Muslims can read "Allah" on The Herald, they sure as hell can read "HANYA UNTUK GOLONGAN BUKAN MUSLIM SAHAJA" printed on the front page of the paper.

Tsk tsk tsk, as usual, missing the bigger picture.

Tun Faisal Ismail bin Aziz said...

firstly i think, if u re a christian, u can use ayah to replace Allah if u want to in ur translated bible; i dont think we care and i dont think u care so much - coz the name of ur God changes everytime u translate it into different language.

and this is wht ur god says abt this - 'What is his name?' what shall I say to them?" God said to Moses, "I AM WHO I AM." 3:13-15

God says who he is n by wht name he is 2 b called. Ths divine name is mysterious just s God is mystery: Isa 45:15; Judg 13:18.

so dude i think u need to get off ur seige mentality and start realising tht u r not living in US or UK or even Indonesia.

i dont think tht u shd b so strongheaded when u can use so many other names to refer God but it is unfortunate tht u choose to
instigate the muslims. a very unnecessary move. even without using the name of Allah, as far as i'm concern there so many christians can pray without hvg problem wt their faith.

so stop being strong headed; may be, u re the one who were being abused during ur childhood - i pity u of tht; and no wonder u re so afraid to use ur own real name.

the gov has done whtever it could to make sure the people live in peace n harmony - and those who protest aginst the translation of the word God in bible as Allah - has shown tht they are not like hindraf or reformasi group. they hv maintain the public order and disperse when asked to do so. i think u shd appreciate gov generosity to help the church, if u think otherwise u shd ask the church to return the money to the gov.

Ya, u shdnt believe the international media or the internet. BBC, CNN, The Times UK, Time.com, The Malaysian Insider, The Nut Graph, The Edge Daily AGAINST when they did not gv accurate report.

we live in malaysia, we know the situation is not tht bad. last nite so many peiople enjoying their teh tarik, strolling at night wtout fear. The way the paint the news is inaccurate, some even suggest as if it was done by muslim, though they dont hv any fact and evidence. So shd we believe them? I would rather believe wht i see in front of my eyes and unfortunately for u, it is very consistent wt wht was said by Hishammuddin and the IGP. Wht do u want to believe? the country is in chaos? heh heh heh - hv ur own media portal and create tht kind of story la

- thts why i dont believe some anon - coz u choose not 2 reveal urself coz u want to hide behind it when u slander and lie.

If catholics doesnt want to convert others, may they shd just
maintain the use of ENGLISH bible!!! may b u hv forgotten the days of God, Gold and Glory. just stick to God, Tuhan and El or Eli. not many people can be fooled like u dude.. :)

I'm sorry if because of your ancestors who choose to migrate and reside in Malaysia, u've to live under the federal Constitution. but like ur ancestors, it is a matter of personal choice.. :)

dude, u may translate God to anything u like - except Allah in Malaysia; He, ur God wouldnt mind coz he said He is wht He is.

So stop being so childish and strongheaded; stop from cari pasal... :)

lezz said...

Some comments on your comments:

Firstly, can you prove that Malays have a copyright on the term "Allah?"
Yes, Malays have been using it. So have a lot of other people. So what is the rationale?

2) Secondly you need to ask who are you to tell other people how to translate their holy books? Who are you to tell other people not to care about what their god is called? For a person who screams at the slightest perceived slight to their religion, your demeanor is simply too rich.

3) As for seige mentality, well, that's a good one. Clearly there is a copious amount of it in this country, to the point of paranoia. Some people think their religion is forever under attack and threats. "Gullible", "confused" and "weak" followers are being duped into apostasy all day long. Despite national population census that show that it is in fact Islam expanding at the expense of other religions year after year, that is not enough for them to feel secure.
How comical can it get?

4) "start realising tht u r not living in US or UK or even Indonesia."
Yeah, you can in fact add another 191 countries to your list, from Albania all the way to Zimbabwe.
It just shows how out of touch you are to the rest of the world, Islamic or otherwise.

5)"If catholics doesnt want to convert others, may they shd just
maintain the use of ENGLISH bible!!!"

Sabah and Sarawak should have thought of that huh? All the non Muslim natives should have favoured another language before they get trapped by this mess right? But no, it's too late. They got suckered into agreeing that Malay should be the state language. They never knew what hit them when their malay bibles got confiscated. And now this. Much to the glee of the pendakwahs in East Malaysia no doubt.

By the way, why is it okay for you to spread your dakwah but not all right for other religions to spread their faith? Give me a rational reason that can be humanly accepted. Not some "That's how it is done here" or "because we am so special compared to everybody else" crap. Care to try?

6) "So stop being so childish and strongheaded; stop from cari pasal... :)"
Bwahaaahaaa..... That's a good one too.

7) As for your 'don't give anonymous replies', don't bother trying it. I am here to point out your fallacies, not to get to know you intimately or drink coffee with you. I have no wish to.

日月神教-任我行 said...

走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,聊天室

Popular Posts